Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Ongewone patrouille wijkagenten - Aanvullingen over vaarsnelheid

politie n Wijkagenten Pieter Brussee en Jeen Brinksma kozen op dinsdag 19 juli het ‘ruime sop’ van de Haarlemmertrekvaart om nu eens al suppend ‘vanaf de andere kant’ met woonbootbewoners en booteigenaren in gesprek te gaan.

Daar deed de Oegstgeester Courant op 27 juli verslag van. In de tekst werd genoemd dat de maximum vaarsnelheid op de provinciale vaarwegen in Zuid-Holland is over het algemeen 12 of 9 kilometer per uur is. Maar er zijn plekken, binnen de bebouwde kom, waar je op wandeltempo, dus 6 kilometer per uur, dient te varen.


"Ik woon op een woonboot aan de Haarlemmertrekvaart en ik heb de heren niet alleen langs zien komen, ik kon ook een gezellig praatje met ze maken", laat Carine Zandee weten. "Leuk initiatief, en nog milieuvriendelijk ook."

Ook zij wil aanvullen dat het vaartempo op sommige plekken maar 6 kilometer per uur is. "Bijvoorbeeld in de buurt van woonboten. Het vaargedrag van - helaas - veel schippers van pleziervaartuigen is zo, dat dat niet genoeg onder de aandacht kan worden gebracht. In de hoop dat wat meer mensen zich aan die snelheidslimiet gaan houden. Al zou ik persoonlijk al blij zijn als ze in de buurt van onze woonboten die 9 kilometer per uur zouden aanhouden. Dat zou al een verbetering zijn."


Ten overvloede: Op de Haarlemmertrekvaart geldt binnen Oegstgeest een vaarsnelheid van 6 kilomter per uur.


Verenigde Staten

column n Zelden een land gezien dat zo verdeeld is als de Verenigde Staten van Amerika. Sinds de verkiezing in 2016 van Donald J. Trump tot president van dat land, volg ik de ontwikkelingen met bovengemiddelde interesse. Hoe kan het dat een volk een dergelijk persoon tot president verkiest? Het was toch overduidelijk dat die man alleen zijn eigenbelang nastreeft, dat hij een enorme narcist is en bovendien op zakelijk gebied nogal wat steken heeft laten vallen. Vervolgens blijkt hij gedurende zijn presidentschap aantoonbaar meer dan 10 keer per dag publiekelijk te hebben gelogen. Voor mij stond vast dat hij niet herkozen zou worden. Ik heb daarmee een, nog te ontvangen, fles uitstekende wijn in een weddenschap gewonnen.

En ik durf een nieuwe weddenschap aan te gaan met de stelling dat Trump wordt veroordeeld op of verraad, het schenden van zijn presidentiële eed of vanwege fiscale malversaties. 


'Maar na de neergang komt er ook weer een weg omhoog. Luctor et emergo'


Ik volg de Jan Six verhoren op de voet. De bewijzen stapelen zich op. Elke andere Amerikaan zou al ruimschoots veroordeeld zijn geweest. Mijn overtuiging dat Trump veroordeeld wordt is gelegen in de fundamenten van de democratie. Nog los van de economische belangen van dat land. Wordt hij namelijk niet veroordeeld dan komt de democratie zwaar in gevaar. Het zou een vergelijkbare actie bij nieuwe verkiezingen kunnen veroorzaken. En voordat je het weet is er sprake van een autocratie. En welk ander land zou dan nog zaken willen doen met de V.S.?


Hoe groot is de kans dat zoiets in Nederland zou gebeuren? Ik acht die erg klein. Met ons meer partijenstelsel en andere volksaard zie ik het niet gebeuren. Tegelijkertijd maak ik met wel zorgen over verschillende ontwikkelingen. Ook in Nederland maken politici gebruik van alternatieve feiten. Op social media maken hele volksstammen elkaar uit voor rotte vis. De boeren acteren in hun protesten over het randje van toelaatbaarheid. Er is onrust, economische onzekerheid en geen fijne stip aan de horizon. Na de hausse van de afgelopen jaren belanden we nu in een baisse. Maar na de neergang komt er ook weer een weg omhoog. Luctor et emergo.


Arjen Pels Rijcken

Afbeelding
Afbeelding