Afbeelding
Foto:

Zomer 2022

Het was een druk jaar voor de Gemeenteraad van Oegstgeest. Op 16 maart verkiezingen met een verrassende uitslag: stevig verlies VVD en CDA, winst voor PrO, D66 en Hart voor Oegstgeest. De drie winnaars gingen een kleine vier maanden in gesprek. Het leverde een realistisch en noodzakelijk zuinig Programma-akkoord op: ‘Zorgen voor Oegstgeest’. Een financieel sober programma, soms algemeen, soms verrassend concreet in bijvoorbeeld het hoofdstuk Ruimte en Wonen. Het programma omvat 20 pagina’s en is zeker de moeite waard om te lezen. Het is te vinden op de website van de gemeente.

PrO, D66 en Hart voor Oegstgeest vormen het nieuwe College van B&W. De usual suspects VVD en CDA zitten er niet meer in.
De druiven waren blijkbaar zuur, zoals bleek in de raadsvergadering van 30 juni. Een eenmalige meevaller over 2021 (overschot op de begroting vanwege niet uitgevoerde werkzaamheden) wilde de oppositie direct aan de inwoners uitkeren. Een onzalig voorstel, omdat wij allen de komende jaren nog een financiële schrale periode tegemoet gaan. De meerderheid besloot terecht de meevaller in de spaarpot te stoppen.
Die zuurheid bleek bijvoorbeeld ook uit de inbreng van het raadslid Spaargaren. Tot aan maart was hij fractievoorzitter van de VVD, op de laatste plaats (‘ereplaats’) gezet op de verkiezingslijst, twee weken vóór de verkiezingen begonnen met een eenmansactie (met hele andere standpunten dan hij eerder had) met als doel: met voorkeursstemmen gekozen te worden. Dat lukte. En toen was hij verbaasd dat hij door de VVD uit de fractie werd gewipt. Nu gaat hij als eenmansfractie tekeer tegen het College dat zij onverantwoord bezig zijn. Tja. Ook in de politiek blijft geloofwaardigheid heel belangrijk.

In deze zomer, deze prachtige lange zomer, is het tijd voor raadsleden, college en gemeentemedewerkers om uit te rusten, nieuwe energie op te doen, in gesprek te gaan met inwoners, organisaties en bedrijven voor het realiseren van de plannen.
Politiek is de kunst van het verleiden, zegt men, waarbij je vóórdat je beslist, de diverse belangen goed tegen elkaar af moet wegen. Een mooi voorbeeld daarvan hoorde ik eind juni in een bijeenkomst van oud-raads- en collegeleden van Oegstgeest. De burgemeester van Leiden schetste de bestuurlijke route die sinds 2002(!) met regiogemeenten en belanghebbenden is gevolgd om de RijnlandRoute te realiseren. Wat een schuivende panelen, pappen en nathouden, iedere keer mogelijkheden zien en benutten, subsidies inzetten en verplaatsen. En vooral goede onderlinge verstandhoudingen houden en zorgen dat je elkaar kunt blijven vertrouwen.

Dit voorbeeld geeft nog eens aan hoe sterk we elkaar nodig hebben om, ieder vanuit zijn eigen positie (‘samenwerken vanuit een zelfstandig Oegstgeest’) gemeentegrens- overstijgende vraagstukken op te kunnen lossen.
Veel complexe bestuurlijke opgaven zijn tegenwoordig gemeentegrens-overschrijdend. Dat is de toekomst. Dat doet me denken aan het verleden, aan het voorstel van minister De Gaay Fortman sr. in de 70-er jaren om Nederland in te delen in 44 regio’s. Om vanuit deze regio’s de belangen te benaderen en de vraagstukken op te lossen. Wordt het dan nu niet eens tijd om vanuit een groot Holland-Rijnland de uitdagingen van de komende jaren aan te pakken? Wie of welke fractie uit de gemeenteraad neemt het initiatief daarvoor?

Zo is er in deze fermentatiezomer ruimte voor veel meer nieuwe ideeën en plannen. Mits het niet te veel geld gaat kosten natuurlijk...

Het worden mooie tijden in ­Oegstgeest vanaf september. Ik wens u een mooie voortzetting van de zomer.

Harry Vissers
vissers.harry@planet.nl