Geroepen om vrij te zijn

Bij het schrijven van deze column zinder ik nog na van alles klaar moeten maken voor de vakantie. Veel losse eindjes van het werk moeten in hoog tempo klaar, de boel moet ingepakt, het huis moet op orde en ik moet nog heel snel een column schrijven. Met de hoge temperaturen van de afgelopen dagen is dan snel de heetgebakerde toon stevig gezet met als thema ‘moeten’. Ik vind het verschrikkelijk en zou bijna een extra week vrij nodig hebben voor het broodnodige herstel.


Gelukkig weet ik dat ik al snel weer meer tot mijzelf kom. Want als u dit leest, ben ik hopelijk in Noord-Brabant, Liempde om precies te zijn. Na een kleine week weg uit Oegstgeest, ben en heb ik ont-moet te midden van duizenden anderen. Dit op de jaarlijkse zomerconferentie New Wine, een festival waar mensen uit een grote diversiteit van vele kerkelijke stromingen in het heetst van de zomer hun vrij zijn in eenheid vieren. Want het thema dit jaar is ‘United’. Samen in hetzelfde delen. Dat is meer dan verbondenheid. Het is de echte ontmoeting, op het niveau van je diepste wezen, de grond van je bestaan, dat waarvoor en van waaruit je lééft. Dat is pas echte vrijheid.


De heetgebakerde toon is stevig gezet met als thema ‘moeten’

Ik vind het altijd weer een ontdekking dat in één van de meest verkochte, meest gelezen en alleroudste boeken je zo duidelijk wordt gemaakt dat je geroepen bent om vrij te zijn om het goede te doen, om de ander te dienen. Ik ben daar niet zo goed in. Daarom lees ik die tekst meer dan eens, om op te kauwen, ook op vakantie. Het kan je doen en laten zo maar verfrissen als een koele waterbron in heetgebakerde tijden.



U bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde (Galaten 5:14).


Jelle Wesseling