Lynn Mans met jongerenwerker Kawa Mazoori en wijkagent Pieter Brussee.
Lynn Mans met jongerenwerker Kawa Mazoori en wijkagent Pieter Brussee. Foto: Willemien Timmers

Wijkagent en jongerenwerker over psychische klachten

Het is al eerder bewezen, Oegstgeest is een van de fijnste gemeentes van Nederland. Maar ook in het mooie Oegstgeest is er wel eens een wolkje voor de zon. Zo bleek eerder dat eenzaamheid een rol speelt bij zowel senioren als jongeren. Mentale klachten kunnen bij iedereen voorkomen en dan is de vraag: ‘Waar kan ik terecht?’ Deze zomer laat ik in een serie zien welke aanspreekpunten Oegstgeest onder andere kent. 


Door Lynn Mans (– Studente journalistiek en psychologie)

Pieter Brussee is een bekend gezicht in Oegstgeest, als wijkagent komt hij met veel mensen in contact. Zijn hart gaat (onder andere) uit naar de jongeren van Oegstgeest die volgens hem veel prestatiedruk ervaren. Zo zegt Brussee: ”We willen graag het gesprek aangaan met jongeren, niet alleen bij een misdrijf maar gewoon als aanspreekpunt.” In zijn werk wordt hij daarbij ondersteund door de jongerenwerker Kawa Mazoori. “Als wij een groep jongeren regelmatig spreken en wij zien dat een van deze tieners meerdere malen afwezig is, dan kunnen wij een gesprek aangaan”, aldus Mazoori.


'Ga het gesprek aan met je kinderen!'

Maar omdat jongeren meer tijd besteden aan internet en sociale media zijn zij steeds minder op straat te vinden voor een praatje. Beide hulpverleners beamen dat het tegenwoordig makkelijk is voor jongeren om zich af te zonderen. Brussee vertelt: “Jongeren die depressieve klachten ervaren, trekken zich veel terug en kunnen dan uit beeld verdwijnen. Maar dat zijn juist degenen die hulp nodig hebben. Zij mogen ons natuurlijk ook altijd benaderen, er is altijd ruimte voor een gesprek. En dat hoeft dan niet eens fysiek; je kunt ons bijvoorbeeld ook via Instagram bereiken.”


Prestatiedruk

Ook benadrukken beide hulpverleners dat de prestatiedruk die jongeren ervaren echt wel wat minder mag. "Vakantie is een tijd om een beetje rust te ervaren en plezier te beleven. Soms wordt van de kinderen verwacht tijdens de zomer extra lessen te volgen, terwijl het ook belangrijk is om het brein rust te geven”, legt Brussee uit. Hier voegt Mazoori aan toe: “Voorkomen van mentale klachten is belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld al door als ouder belangstelling te tonen in de interesses van de tiener of door het taboe rondom psychische klachten te doorbreken.”

Luisterend oor

De beste aanpak verschilt per persoon en er is geen vast protocol volgens beide hulpverleners. "Een luisterend oor bieden is vaak al van groot belang. Al pratend komen jongeren ook zelf tot goede conclusies wanneer ze een vertrouwenspersoon hebben om een probleem mee te bespreken”, aldus Brussee.