Meer opvangruimte voor Oekraïense vluchtelingen

politiek n In De Geesten komen nog eens zo’n veertig Oekraïense vluchtelingen. Dit nieuws maakte burgemeester Emile Jaensch donderdag 7 juli bekend tijdens de allerlaatste gemeenteraadsvergadering voorafgaand aan het politieke reces. 

Jaensch reageerde hierbij op een voorstel van D66 om het college de vrije hand te geven waar het gaat om de administratieve handelingen voor het opvangen van zo’n 65 Oekraïense vluchtelingen in het Hoefijzergebouw. Raadslid Vellema (D66) wilde hiermee haar steun uiten en formeel goedkeuring geven aan het actief en met snelheid opvangen van deze vluchtelingen.


De burgemeester maakte van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat het gemeentebestuur al volop bezig is met het realiseren van een tweede locatie voor Oekraïense vluchtelingen in De Geesten aan de Endegeesterstraatweg. Nadat hier een aannemer aan de slag is gegaan, kunnen daar ook zo’n veertig van deze vluchtelingen tijdelijk onderdak vinden.

Jaensch liet daarop enthousiast weten, dat die onderkomens mogelijk ook voor anderen gebruikt kunnen worden, zoals spoedzoekers. “Primair gaat die locatie open voor Oekraïners. Andere doelgroepen zijn spoedzoekers bijvoorbeeld. Als we de kans krijgen, moeten we het niet nalaten om die ruimte te benutten.”

Maar hierop werd hij teruggefloten door de gemeenteraad. Raadslid Vos (D66): "Nu komt u opeens met het voorstel om wat spoedzoekers in De Geesten onder te brengen. Dat is wezenlijk anders van aard dan de opvang van Oekraïners. Hiermee treedt u alle besluiten die we in deze raad hebben genomen een beetje met voeten.” Hoewel Jaensch deze laatste uitspraak vurig weerlegde, legde hij zijn eigen enthousiasme ook aan banden en gaf aan dat de voor de Oekraïense vluchtelingen geplande huisvesting voorlopig ook inderdaad alleen voor deze groep mensen gebruikt zal worden.