Oplevering basisontwerp verkabeling vertraagd

electriciteit n Netbeheerder TenneT is begin vorig jaar gestart met het opstellen van een basisontwerp voor het ondergronds brengen van de hoogspanningskabel in Oegstgeest.

Van dit basisontwerp, op basis waarvan de gemeenteraad beslist of er wel of niet verkabeld gat worden, is de oplevering uitgesteld naar medio 2023.

Uit onderzoek blijkt dat de mast bij Lotte Stam-Beesepad niet sterk genoeg is om als eindmast te gebruiken. Het alternatief zou zijn om ter plaatse de kabels uit de grond te begeleiden met een portaal, maar daarvoor is te weinig ruimte.

TenneT gaat nu onderzoeken of het haalbaar is om het te verkabelen gedeelte te verlengen, onder de A44 door naar gemeente Teylingen. Dit veroorzaakt een vertraging van ongeveer negen maanden.

In de tussentijd gaat het projectteam door met het maken van de business case. Inmiddels zijn met het ingenieursbureau een aantal landschappelijke en stedenbouwkundige ideeën uitgewerkt die aan de gemeenteraad worden voorgelegd. De raad kan zich dan uitspreken over een aantal voorkeursscenario’s, die de projectorganisatie vervolgens verder vormgeeft met buurtbewoners en andere belanghebbenden.