Vers van de maand

Zomer

Lig maar naast me in de zomer

Zeg maar niets meer, ga maar mee

Doe je ogen niet meer open

En ons grasveld wordt de zee

Drijf maar weg naar open water

Naar de horizon, de rand

Val maar met me in de diepte

Jij en ik en hand in hand

Glijd maar met me door de zomer

Naar een veilig eindstation

Val maar met me van de wereld

In de armen van de zon


Een onverwacht gesprek vorige week op de Ommevoort: “Ik heb uw nieuwe dichtbundel 'Inzicht' gekocht en gelezen, maar nou heb ik een vraag: Hoe komt u op het idee om een gedicht te gaan schrijven en hoe weet u wanneer het af is?”

Dat was even omschakelen op vrijdagmiddag met m’n tas vol boodschappen... 

Iedere dichter werkt op zijn/haar eigen manier,

maar bij mij begint het vaak met goed kijken en ontdekken wat misschien niemand opvalt: een kind dat in een lantaarnpaal klimt en roept 'ik wil de ruimte in'; schreeuwende ouders die willen dat hun zoon of dochter op het sportveld scoort, omdat zij zelf zo verlangen naar succes; een droom waaruit je wakker wordt en die je afmaakt op papier.

Ik schrijf meestal ideeën op en denk er over na tot ik - vaak veel later - op een pakkend begin kom. Daarna gaat het vaak vanzelf: beelden verbinden zich, woorden vinden elkaar. Dan begint het schrappen van wat te veel is. Veel belandt in de prullenmand.

Wanneer het af is? Misschien wel nooit. Af en toe denk ik wel eens: Yes, dit is het! Nu moet ik stoppen. Maar vaak is het zoeken naar die ene regel. Dichten is hard en heerlijk werken.

Er zijn natuurtalenten: Light verse dichter, cabaretier en liedjesschrijver Ivo de Wijs (1945), is er één. Het gedicht 'Zomer' uit de bundel 'Vroege Vogels' (uitgave Thomas Rap), vloeide uit zijn pen, zo lijkt het. Hoewel… Misschien is dat wel het geheim van zoveel dichters: dat het voor de lezer lijkt of het vanzelf gaat .

Ronald da Costa


Landelijke Imkerijdag Oud Poelgeest

bijen n Op zondag 10 juli doet imkervereniging Oegstgeest mee met de Landelijke Imkerijdag. Van 11.00 tot 14.00 staan er kraampjes op het Landgoed Oud Poelgeest en is de bijenstand open.

Bezoekers kunnen deze dag terecht met al hun vragen over honingbijen, wilde bijen, hommels en informatie welke bloemen het meest geschikt zijn voor deze insecten. De bijenstand wordt die dag bemand door de docent van de basiscursus met een aantal cursisten. Bij goed weer kan men meekijken in de kast en vragen stellen.

Bij de kraampjes is voorjaarshoning te koop van de bijenstand op Oud Poelgeest. Ook kunnen bezoekers andere soorten honing proeven.


De bijenstand is open vanaf 11.30 uur. Voor alle bezoekers, oud en jong zijn er activiteiten.