Zondagmorgen

- Goedemorgen.

- Ook goedemorgen.

- Zo, u doet de boodschappen, zie ik.

- Ja, lekker vroeg dan heb je nog wat aan je zondag. En nu is het nog rustig in de supermarkt. Gaat u ook boodschappen doen?

- Nee, ik ga naar de kerk, die begint zo om 10 uur.

- O ja, dat kan ook. Gaan er nou nog veel mensen naar de kerk, als ik vragen mag?

- Ach ja, wat is veel, ik denk in onze kerk, ruim 200 mensen, in de andere kerken nog zo’n 600, dus ik schat zeker wel 800 mensen bij elkaar in zo’n zes verschillende kerken.

- Zo, dat is meer dan ik dacht, is dat iedere zondag?

- Ha, ha, jazeker, sterker nog, er zijn extra kerkdiensten met Kerst, Pasen, Pinkeren en zo.

- En op al die dagen moet je naar de kerk en kunnen die kerkmensen dus geen boodschappen doen?

- Je moet niets. Je bent welkom maar er is geen spraken van ‘moeten’. Maar boodschappen doen op zondag dat zullen we niet zo snel doen, want de zondag wordt anders ingevuld. Meer als een dag van rust in het hectische leven. Een dag van bezinning. En de zaterdagen doe ik de boodschappen.

- Ja, dat kan natuurlijk ook op zaterdag. Maar ja, het nieuwe college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat winkeliers in Oegstgeest zelf mogen bepalen of zij openen op zondagmorgen. Tja, toen gingen de Albert Heijns, de Jumbo en de Lidl dus open. O ja, en ook de Bosrand. De andere winkels blijven dicht.

- Die zijn kennelijk ook toe aan een rustdag in hun drukke middenstandsleven. Druk, druk, druk. Daar hebben we kennelijk allemaal last van he?

- Zeker. Wij vullen onze zondag daarom ook met aandacht voor de kinderen. Het is de enige dag dat je kan uitslapen en uitgebreid kan ontbijten met ze. Maar nu heb ik boodschappen gedaan, want straks moeten we met vrienden gaan varen met onze sloep op de Kagerplassen en vanavond willen we nog barbecueën met de buren. Dus ik moet nu vaart maken.

- Sorry, ik zal u niet verder ophouden. Mijn kerkdienst begint ook zo. Ik wens u nog een mooie dag.

- Nou dan wens ik u ook een mooie kerkdienst.



Arjan de Kok