Afbeelding
Foto:

Zorgen over Oegstgeest in plaats van ‘Zorgen voor Oegstgeest’

* U herinnert zich vast nog wel het langdurige ‘gevecht’ van o.a. de omwonenden van het Hofbrouckerpark met de wethouders Glasbeek en Huizing, die in strijd met de Structuurvisie in het Hofbrouckerpark maar liefst vier flatgebouwen wilden realiseren.

* Uiteindelijk besloot de gemeenteraad -het hoogste bestuursorgaan- op 28 oktober 2021 niet in te stemmen met het voorstel van B&W, te weten de herontwikkeling van het Hofbrouckerpark. Volgens de Gemeenteraad dient het plangebied, dat wordt omsloten door Hazenboslaan, Piet Heinlaan, Hofbrouckerlaan en Laan van Alkemade, conserverend bestemd te worden. D.w.z. dat de huidige fysieke situatie wordt vastgelegd. Tegen het Raadsbesluit stemden PrO en D66.

* De gemeenteraad gaf het college van B&W tevens de opdracht een bestemmingsplan voor het omschreven plangebied gereed te maken overeenkomstig het besluit van de raad.

* In een mededeling aan de raad van 23 november 2021 deelt het college mede af te willen wijken van het besluit van de Raad. In het conserverend bestemmingsplan wordt ‘Zorgwonen’ opgenomen cf. de definitie in het bestemmingsplan De Geesten (= Endegeest). Wat B&W met Zorgwonen bedoelen is bij de bespreking van het bestemmingsplan De Geesten nooit duidelijk geworden. De overeenkomst tussen Hofbrouckerpark en De Geesten is echter wel duidelijk: de projectontwikkelaars proberen zoveel mogelijk huizen te bouwen. 

* Het ontwerp-bestemmingsplan Hofbrouckerpark met door raadsleden niet gewenste Collegewijzigingen werd desondanks ter inzage gelegd. Het plan is echter niet meer aan de (oude) Raad voorgelegd.

* Na alle gedoe over een verziekte bestuurscultuur en beloften die te verbeteren zou je denken dat het ritselen en rommelen nu eindelijk eens ophoudt. Nee dus.

* In het coalitieakkoord ‘Zorgen voor Oegstgeest’ hebben PrO, D66 en Hart voor Oegstgeest immers in strijd met de Structuurvisie en het Raadsbesluit het volgende plan geopenbaard: “Het Hofbrouckerpark blijft groen en er wordt geen parkgrond opgegeven voor woningbouw. Het College gaat met de eigenaar in gesprek over kleinschalige zorgcomplexen. Omwonenden, huidige bewoners en maatschappelijke organisaties worden bij dit gesprek betrokken.” Met de eigenaar wordt bedoeld projectontwikkelaar Sedos, die de voorheen zogenoemde aanleunwoningen en de grond eronder (Piet Heinlaan en Hazenboslaan) in eigendom heeft. Kortom: het ‘gevecht’ gaat gewoon weer verder.

* In het Leidsch Dagblad van 25 juni 2022 lezen we dat dit een compromis is. Hoezo? Zouden de omwonenden dat ook vinden? Vast niet.

* Is dit de nieuwe bestuurscultuur? Lak aan de Structuurvisie, lak aan het raadsbesluit uit oktober 2021 en lak aan de omwonenden?

* En helaas, er zijn zo meer zaken aan de orde die ver verwijderd zijn van een nieuwe bestuurscultuur. De zorgen óver Oegstgeest blijven.


mr Jan J.L. de Soeten 



• Heeft u ook de toename van het aantal stoeltjes en bankjes voor de winkels in de Kemp opgemerkt? Jammer dat er nog weinig passanten op [durven] plaatsnemen. Gezellig toch?

• Trouwens ook opmerkelijk is de toename van het aantal palm- en olijfbomen bij de winkels in diezelfde Kemp die zorgen voor een Mediterraan sfeertje

• Ben ik benieuwd hoe ver het staat met de realisering van de destijds aangekondigde herinrichtingsplannen van het middengedeelte van Winkelcentrum Lange Voort

• Zag ik op de website van ‘Funda in Business’ dat het winkelpand van wijnhandel De Gouden Ton in de Kemp te huur staat

• Ook zag ik op deze website dat het pand van de voormalige pizzeria aan de Terweeweg 62B niet meer te huur staat, dus zal zich een nieuwe huurder hebben gemeld, veronderstel ik

• Trillende boren bij Tandartspraktijk M2 aan de Irislaan. Daar worden de muren doorgebroken naar een naastgelegen bedrijfspand ter vergroting van de praktijk. De dames van het daarnaast gelegen pand van Scal genieten momenteel dagelijks van deze ‘Happy Sound’

• Zal de Nationale Haring Smaaktest gesponsord door Smitsloo Groep, op 6 juli aanstaande georganiseerd worden in Villa Beukenhof. Altijd goede business voor de winnaar!