De poldercrosswinnaars bij de vrouwen.  | Foto Wil van Elk
De poldercrosswinnaars bij de vrouwen. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Midzomeravondfeest dupe van gemeentelijk beleid

politiek n Door een besluit van de gemeenteraad in februari kon dit jaar het Midzomeravondfeest niet plaatsvinden. Dat leidde tot veel ontevredenheid in het dorp en noopte raadslid Van der Hoeven (CDA) om een ‘Motie vreemd aan de orde’ in te dienen.

De gemeenteraadsleden pasten het evenementenbeleid aan mede omdat uit een enquête bleek dat een deel van omwonenden bij evenementen wel eens overlast ervaart. Dan gaat het vooral om inwoners uit Nieuw Rhijngeest, die klagen over overlast van evenementen in Park Landskroon. Het gemeentebestuur wilde deze inwoners tegemoet komen. Daarom moesten er jaarlijks minder ‘categorie C’ evenementen plaatsvinden in park Landskroon. Ook wordt er voortaan strenger gecontroleerd op het overschrijden van de geluidsnormen. Bij de Klinkenbergerplas mag er daarentegen één extra ‘categorie C’ evenement bijkomen, zo bepaalde de raad na een voorstel van CDA en D66.

Maar dit besluit had dus verstrekkende gevolgen. Hoewel de Poldercross wel plaats kon vinden, werd er geen gemeentelijke toestemming gegeven om het aansluitende Midzomeravondfeest later dan elf uur te laten eindigen. Daardoor kon het feest voor het eerst in 35 jaar niet doorgaan. Van der Hoeven: "Dat is pijnlijk. Met deze motie spreken we uit dat we dit effect van het beleid onwenselijk vinden. Dat een traditioneel feest, dat nooit een probleem was, door beleid van de gemeente gekortwiekt wordt. Dit feest is van een heel andere orde dan de grote regionale evenementen. Dit is een feest van en voor de lokale samenleving. Het gebeurt al tientallen jaren. Dat cement van de samenleving moet het gemeentebestuur koesteren en niet afbrokkelen. We roepen het college op om dit linksom of rechtsom op te lossen. Zodat het Midzomeravondfeest volgend jaar weer gehouden kan worden. Alle lokale evenementen moeten rekenen op steun van de gemeente en het moet niet zo zijn, dat de gemeente deze dwarsboomt.” Dit betoog kreeg steun van de overige partijen, die ook verrast bleken te zijn door de gevolgen van het enkele maanden eerder genomen raadsbesluit.

Burgemeester Emile Jaensch bevestigde dat de gedwongen annulering van het Midzomeravondfeest een ‘onbedoeld gevolg van ons beleid' is. Het college staat welwillend tegenover het voorstel om te kijken naar uitzonderingsmogelijkheden voor ‘een lokaal geworteld feest dat lokale doelen dient'. Voor de komende jaren wil de gemeente werken aan een permanente oplossen en daarover gaat Jaensch met organisator Rob Heemskerk in gesprek. Zo wordt voorgesteld om het Midzomeravondfeest voortaan niet meer op de vrijdag, maar op de zaterdag te laten plaatsvinden. En als het Midzomeravondfeest dan eerder begint, kan het ook om 23.00 uur afgelopen zijn, opperde Jaensch. Heemskerk heeft al aangegeven er in eerste instantie niet voor te voelen om het evenement van de vrijdag naar de zaterdag te verplaatsen. De komende maanden wordt duidelijk of er een oplossing komt voor deze kwestie. Het CDA trok de ‘Motie vreemd aan de orde' in.

De winnaars bij de mannen. | Foto Wil van Elk