Chaia Koller, Bente van der Hoeven en Daniek Tiemersma.
Chaia Koller, Bente van der Hoeven en Daniek Tiemersma. Foto:

FC Oegstgeest-toppers naar ADO, Feyenoord en Sparta

voetbal n Al eerder maakten voetballers van FC Oegstgeest de overstap naar een club in het betaald voetbal. Nu doen drie meiden dat. Bente van der Hoeven, Chaia Koller en Daniek Tiemersma zetten een nieuwe stap in hun voetbalcarrière.


Door Carina Kralt-Bos

Bente van der Hoeven

De 15-jarige Bente van der Hoeven start na de zomer bij ADO Den Haag. Haar voetbalcarrière begint op zevenjarige leeftijd bij RKVV Meerburg in Zoeterwoude. Een jaar later verhuist ze naar Warmond en gaat ze voetballen bij SV Warmunda waar ze tot en met de onder dertien in jongensteams speelt. Vlak voor de corona-epidemie besluit Bente om de overstap naar FC Oegstgeest te maken waar ze in een meidenteam kan gaan voetballen. Spijt van deze overstap heeft ze niet, want ze leert hierdoor veel leuke meiden kennen. 

ADO Den Haag ziet Bente spelen en vraagt haar om mee te doen aan een paar proeftrainingen. Ze gaat niet op het aanbod in, omdat ze eerst goed wil nadenken over wat dit betekent voor alle andere dingen die ze ook leuk vindt om te doen. Als ADO Den Haag haar nog een keer vraagt, besluit ze alsnog de uitdaging aan te gaan. En dat blijkt niet voor niets te zijn. Niet veel later komt het verzoek van ADO Den Haag of ze over wil stappen naar hun MO-17, een meidenteam in de jongenscompetitie. En dat doet ze.


Chaia Koller

De 14-jarige Chaia Koller maakt vanaf juni als één van de jongste speelsters deel uit van Sparta Rotterdam Vrouwenvoetbal. Als ze vijf jaar is gaat ze op voetbal (ASC) en hockey (LOHC). De combinatie van beide teamsporten blijkt in de praktijk niet ideaal te zijn en na een klein jaar stapt ze over op hockey. Na zeven jaar te hebben gehockeyd besluit Chaia drie jaar geleden om alsnog de overstap naar voetbal te maken. Bij FC Oegstgeest zien ze gelijk dat ze talent heeft en ze krijgt een vaste plek in een jongensteam. Op aanraden van een trainer bij FC Oegstgeest doet Chaia in februari mee aan de talentendag van Sparta Vrouwenvoetbal. Niet veel later mag ze meetrainen met Sparta Maatwerk Trainingsgroep (wekelijkse talententraining voor meiden van 13 tot en met 16 jaar) en een maand later al met de selectie van Sparta Vrouwenvoetbal die uitkomt in de Hoofdklasse van het vrouwen amateurvoetbal en in de BVO Beloftencompetitie. Eind april vraagt Sparta Vrouwenvoetbal haar om na te denken over een definitieve stap naar Sparta Rotterdam en niet veel later is de overstap een feit. 


Daniek Tiemersma

De 14-jarige Daniek Tiemersma voetbalt komend seizoen bij Feyenoord. Op haar achtste start ze met voetballen bij UDO. Onder de bezielende leiding van trainer Wout de Graaf leert zij bij de Ukkies de eerste kneepjes van het voetbalvak. Vanaf de F-jes (JO9) doorloopt ze alle jongens selectieteams en wordt ze uitgenodigd door de KNVB om te spelen voor het JPN in regio west. De afgelopen jaren heeft Daniek, naast haar trainingen en wedstrijden bij FC Oegstgeest, wekelijks bij Ajax getraind. Toch is nu haar keuze op Feyenoord gevallen die afgelopen seizoen interesse toonde. Feyenoord heeft een goede meidenopleiding en Daniek is ervan overtuigd dat ze zich daar het beste kan ontwikkelen. Ze gaat bij Feyenoord spelen in de MO16, een meidenteam in een jongenscompetitie. Naast het voetbaltalent hebben ook de drive, het doorzettingsvermogen, het blijven geloven in jezelf en gek zijn van het spelletje haar gebracht waar ze nu staat. Ook het spelen in jongensteams is heel goed voor haar geweest. Bovenal is Daniek FC Oegstgeest, haar trainers en teamgenoten dankbaar want zonder hen had zij deze mooie stap niet kunnen zetten.


Trots

De club, de trainers en de verschillende teams waar de meiden nu nog spelen (JO14-1, JO15-1 en MO17-1) zijn enorm trots. Ze wensen Bente, Chaia en Daniek veel succes bij hun nieuwe voetbalclub en hopen dat ze het ver gaan schoppen in het vrouwenvoetbal.

Afbeelding