Gracia Lebbink gaat graag met bezoekers in gesprek.
Gracia Lebbink gaat graag met bezoekers in gesprek. Foto:

'Niemand vraagt hoe het met mij gaat'

lezen n Op 25 juni is de Oegstgeester auteur Gracia Lebbink te gast bij de Rijnlandse Boekhandel. Zij schreef de Young Adult-roman ‘Niemand vraagt hoe het met mij gaat’.

Het zat er al aan te komen, maar toch is het een schok voor Sanne en haar broertje Daan als hun ouders aankondigen te gaan scheiden. Ze worden het middelpunt van een ruzie van twee volwassenen die elkaar kapot willen maken. Alles wordt inzet van het Grote Scheidingsspel: de vakantie naar Ibiza, de nieuwe telefoon, het al dan niet een dagje bij de andere ouder mogen logeren... Sanne ziet toe hoe haar broertje eraan onderdoor gaat – en niemand vraagt hoe het met haar gaat.

“Ik hoop troost te bieden aan de kinderen die dit overkomt en daarnaast te bereiken dat vechtende volwassenen of hun directe omgeving die mijn roman lezen zichzelf flink achter de oren gaan krabben over hun gedrag,” zegt Gracia Lebbink.

De schrijfster maakte in haar omgeving meerdere vechtscheidingen mee en schrok van de gevolgen voor de kinderen.

Uit ongeloof van hetgeen ze hoorde en zag interviewde ze vele mensen, ze ontdekte patronen, ze verdiepte zich in de materie en concludeerde dat het een groot maatschappelijk probleem is. Om dit probleem meer bekendheid te geven besloot ze te gaan schrijven.


'Vechtscheidingen hebben gevolgen voor kinderen'

Gracia Lebbink schreef de noodzakelijke Young Adult-roman waarin helaas veel kinderen zich zullen herkennen – en ouders ook. Een schrijnend, spannend debuut dat je na de eerste bladzijden niet meer neer wilt leggen.

Op zaterdag 25 juni van 14.30 tot 16.00 uur is Gracia te gast bij de Rijnlandse Boekhandel. Bezoekers zijn van harte welkom.