Deelnemers aan de jubileumfietstocht van ASC.
Deelnemers aan de jubileumfietstocht van ASC. Foto:

Veel jubileumactiviteiten in kader van 130 jaar ASC

sport n In de afgelopen feestweek in het kader van 130 jaar voetbal- en cricketvereniging ASC zijn diverse activiteiten georganiseerd.

Afgelopen zaterdag 4 juni was er een activiteiten-dag voor de jeugd. Ongeveer 150 jeugdleden kwamen op dit evenement af. Er waren onder andere een klimbaan, een groot dartbord, een pannakooi en een stormbaan opgebouwd. Het voetballend aspect was ook niet vergeten. Er was gelegenheid tot onderlinge partijtjes en penaltyschieten. Op het terras was een muziekquiz.

Eind van de middag was er een Spaans getint evenement. Twee Spaanstalige bands brachten de aanwezige in zomerse sferen. De deelnemers kregen authentieke Spaanse tapas aangeboden met passende Spaanse wijn.
’s Avonds was in het clubgebouw een feestelijke avond. Barry Badpak zorgde voor een vrolijk optreden en met name de jongere jeugd danste vrolijk mee. Daarna volgde de rest van de avond disco.


The long and winding Road

Leden van ‘The Good Old' van ASC hadden op Tweede Pinksterdag een bijzondere activiteit georganiseerd: een fietstocht langs een aantal van de 28 locaties waar ASC heeft gevoetbald of gecricket of waar de vereniging graag naartoe had willen verhuizen, zoals Haaswijk. De passende naam voor deze tocht: The long and winding Road. Met name oudere leden namen hieraan deel, onder wie erelid Krijn van den Berg, die 86 jaar is. De tocht was ongeveer 16,5 kilometer. Onderweg werden stempelposten gepasseerd en kregen de deelnemers een verfrissing of een snack. De tour voerde langs Haaswijk, Haarlemmerstraatweg, Dorpsstraat en sportpark De Voscuyl, waar in 1973 en 1974 werd gecricket bij respectievelijk Vv Oegstgeest en Fiks. Ook de voetbal was er regelmatig te gast. Lagere teams hadden bij UDO langere tijd een ‘eigen veld' voor hun thuiswedstrijden. Aan het eind van de Nachtegaallaan Leiden waren vroeger nabij de speeltuin voetbalvelden, Pomona genaamd. Decennialang hebben daar lagere elftallen van ASC gespeeld; tot 1981. Nu is op die plek een revalidatiecentrum verrezen. Alleen het Pomonapad herinnert aan sportcomplex Pomona. De tocht voerde vervolgens naar een vroeger sportcomplex, gelegen aan het Piet Paaltjenspad. Dankzij de gastvrijheid van voetbalvereniging Unitas kon daar in de jaren 60 van de vorige eeuw gecricket worden. Nu staan daar de hoge gebouwen van het LUMC. De volgende bestemming was sportpark De Kikkerpolder. Daar zijn de cricketers van Ajax twee seizoenen te gast geweest. Voor wat betreft de kantinefaciliteiten vond de cricket een warm onthaal in het clubhuis van honkbalvereniging Biento. Vervolgens fietsten de deelnemers richting de Spaargarenstraat; een van de straten die grenst aan de locatie waar ASC 104 jaar heeft gesport (1913-2017). Nu is daar een mooie woonwijk verrezen. Vervolgens reed het gezelschap terug naar de huidige sportlocatie aan de Abtspoelweg, waar de deelnemers een herinneringsvaantje kregen.