Dodelijk gevaar in Oegstgeest

Dodelijk gevaar lijkt voor de meesten van ons niet heel dichtbij te komen. Neem nou die jaarlijks ruim 20.000 slachtoffers van vuurwapengeweld in de Verenigde Staten. In Nederland hebben we daar verhoudingsgewijs ongeveer twintig keer zo weinig mee te maken. Toch laten we ook in Nederland – en dus ook in Oegstgeest – iemand toe met veel kenmerken van een sluipmoordenares: de tabaksindustrie. Gek genoeg is ze nog legaal ook en kan je haar wapentuig gewoon kopen bij bijvoorbeeld de supermarkt die ooit beweerde op de kleintjes te letten.


In Nederland sterven per jaar 20.000 mensen door de tabaksindustrie, met name omdat ze meesterlijk goed is in kinderen al verslaafd te maken. En dan kan je niet zomaar stoppen. Daar steken ze hele listige stokjes voor. Al die doden, dat zijn er meer dan er elk jaar sterven aan drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar. Rokers sterven gemiddeld 10 jaar eerder dan niet-rokers. Die cijfers liegen niet, ook al kent iedereen wel een kettingroker die ouder dan 90 is geworden. Iedereen die begint aan roken – en er niet mee stopt – heeft 50% kans om er ook aan te overlijden. Roken geeft niet alleen een angstwekkende verhoogde kans op longkanker, maar ook op vele andere soorten kwaadaardigheid, zoals bijvoorbeeld alvleesklierkanker, mond- en keelkanker en blaaskanker. Als dat nog niet genoeg is, blijkt roken ook heel vaak je longen, hart en vaten ernstig aan te tasten.


'Iemand met veel kenmerken van een sluipmoordenares'

Ondertussen is er het initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds om er alles aan te doen een rookvrije generatie frisse lucht te gunnen, zodat alle kinderen die in 2017 of later zijn geboren niet gaan roken. Helaas is onze regering niet echt gezond aan het inhalen. Ze zet slechts muizenstapjes naar een hoge prijs voor rookwaar in 2040. Volgens mij is dat tenminste 18 jaar te laat.


Jelle Wesseling