Lizzy Kaat met 'De wandelende krijtjes'. | Foto Willemien Timmers
Lizzy Kaat met 'De wandelende krijtjes'. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Illustratrice Lizzy Kaat signeert haar nieuwste boek bij boekhandel

lezen n Zaterdag 11 juni signeert illustratrice Lizzy Kaat haar nieuwste boek bij de Rijnlandse Boekhandel. Samen met schrijver Jacques Verzijl presenteren zij het mooie kinder-prentenboek 'De wandelende krijtjes'. Van 11.00 tot 12.30 zijn zij in de winkel te vinden voor een praatje en natuurlijk een handtekening in hun prachtige nieuwe boek.

"Toen ik aan het afstuderen was van de kunstacademie liet een vriendin aan mij weten dat een collega van haar moeder een boek aan het schrijven was en op zoek was naar een illustrator. Na de eerste meeting met Jacques Verzijl was al vrij duidelijk dat er een goede klik was tussen zijn verhalen en mijn illustraties." Al snel was het eerste boek ‘De twee vergeetachtige heksen’ een feit.
Als een trein typte Jacques zijn tweede boek ‘De wandelende krijtjes’, en ook met deze tekst ging Lizzy met veel plezier aan de slag.
"'De twee vergeetachtige heksen' had ik vrij klassiek geïllustreerd, met inkt en waterverf. Voor ‘De wandelende krijtjes’ wilde ik met een nieuwe techniek aan de slag, omdat ik wist dat ik illustraties ging maken met veel details erin verwerkt. In de klaslokalen en op ooghoogte van krijtjes is ook zo veel te zien! Ik heb deze illustraties digitaal gemaakt en heb veel aandacht besteed aan de textuur en de belichting. Ik wilde de krijtjes zo schattig en tastbaar mogelijk maken. Ik ben tevreden over het resultaat, hopelijk vinden de lezers het ook mooi!"


Lizzy heeft veel 'grafische’ toekomstplannen. "Ik hoop met mijn bedrijf Talldoor Art meer opdrachten te gaan werven en door te groeien. Hoewel ik illustraties maken voor kinderboeken heel leuk vind, is dat niet het enige dat ik kan. Ik kan in verschillende stijlen werken en ben dus ook breed inzetbaar. Ik maak zakelijke illustraties en ontwerpen voor bedrijven, maar ook voor particulieren als men bijvoorbeeld een leuk gepersonaliseerd telefoonhoesje wil, of een portret van een gezin." Lizzy, die ook in de Rijnlandse Boekhandel werkt, is een multi-talent. Ze maakt ook (korte) films. "Uiteindelijk hoop ik ook meer uren te gaan maken, en op den duur zelfs fulltime. Momenteel werk ik nog parttime naast mijn werk in de boekhandel. Daar haal ik ook veel plezier uit. Het is een ideale combinatie!"


PVOO op bezoek bij Duinzigt - Ruimte voor ondernemen

ondernemers n Afgelopen donderdag, 2 juni, waren de ondernemers van de ondernemersclub in Oegstgeest (het PVOO) op bedrijfsbezoek bij Ondernemerscentrum Duinzigt - Ruimte voor ondernemen.

De aanwezige ondernemers en gasten werden hartelijk welkom geheten door Sabiene Biekhart, die deze locatie runt. In Duinzigt zijn diverse ondernemers met hun bedrijf gevestigd. Twee van die ondernemers vertelden waar zij zich mee bezig houden. 


Zo sprak Marian Hoffer over de wisselende kunstexposities die aldaar plaatsvinden. De moeite waard om daar het café annex lunchroom te bezoeken en de diverse exposities te bekijken. Ook vertelde Bas Kok, illustrator, hoe hij ondernemers helpt met hun communicatie en publicaties. Tevens kregen de leden een rondleiding door het gebouw.

De ambiance was gezellig en ongedwongen en de aanwezige leden van het PVOO genoten van dit bedrijfsbezoek met een hapje en een drankje. Mooi om eens achter de schermen te kijken bij meerdere bedrijven die hun onderkomen hebben gevonden bij dit voormalige zusterhuis Duinzigt.


Rapenburg Kamerorkest in Cultuurhuis De Paulus

muziek n In Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2, treedt op 19 juni vanaf 16.00 uur het Rapenburg Kamerorkest op.

Het concert begint met Air uit de Boerencantate van J.S. Bach en vervolgt met de speelse ouverture uit Die Entfürung aus dem Serail van Mozart. De reis zet zich voort met fabelachtige muziek van Edvard Grieg en Gustav Mahler. Beide componisten lieten zich inspireren door volksverhalen en dat is hoorbaar in respectievelijk Selections from Peer Gynt en het scherzo uit de Eerste Symfonie. Het concert eindigt met een opzwepend deel uit Dvoráks symfonie Uit de Nieuwe Wereld.


Het Rapenburg Kamerorkest is een amateurorkest vol ambitie en gezelligheid. Op dit moment telt het orkest ongeveer 40 musici. Het repertoire strekt zich uit van de barok tot 20e-eeuwse composities. Dirigent is Bram Soentjens, die ook het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek dirigeert.

De toegang voor het concert is gratis. Na afloop is er gelegenheid om eventueel een bijdrage achter te laten. rapenburgkamerorkest.nl.

De ambiance was gezellig en ongedwongen. | Foto Wil van Elk
Rapenburg Kamerorkest onder leiding van voormalig dirigent Julian Top.