Afbeelding
Foto:

De politiek en de Dikke

Politieke Bespiegelingen

column n Het politieke landschap in Oegstgeest gaat veranderen. Waar sinds mensenheugenis de VVD en het CDA in de Raad en het College domineerden zal dat spoedig over zijn. Er staan belangrijke veranderingen op til. Het lijkt er sterk op dat beide partijen geen deel meer gaan uitmaken van het dagelijks bestuur, het College van B&W. 

De formerende partijen PrO, D66 en Hart voor Oegstgeest hebben een slimme strategie gekozen. Ze nemen de tijd voor zorgvuldig overleg. Belangrijkste punten zijn de financiële ruimte voor uitgaven tot 2026 en de gewenste verdere ruimtelijke inrichting van onze gemeente. Doel is een akkoord op hoofdpunten: niet alle punten worden vooraf dichtgespijkerd. Het concept van een akkoord wordt voorgelegd aan de andere fracties én aan de inwoners, met ruimte voor inbreng, voordat het wordt vastgesteld. Dat geeft een goed gevoel. 

En er loopt nog een zgn. cultuurtraject: hoe wil de politiek met elkaar omgaan, intern en extern? Hoe wordt de participatie met en van de inwoners vormgegeven?

In de loop van juni kan het nieuwe college met de raad aan de slag, met een nieuw programma, een expliciete cultuur en naar verwachting nieuw elan.

Het is verstandig als de onderhandelaarts eerst een weekje rust/vakantie nemen/energie opdoen: zij hebben direct na de verkiezingsuitslag op 16 maart drie maanden overlegd. Volgens bevestigde berichten is dat proces energievretend.

En dan in juni met nieuw elan aan de slag. 

Mijn advies aan de raads- en collegeleden en de ambtelijke organisatie is zich bij hun werk, behalve door de vraagstukken, zich te laten inspireren door de werkelijkheid. En door de Dikke van Dale, in maart jl. is de nieuwste editie verschenen. Al 150 jaar de Spiegel van de Nederlandse samenleving. Ik kreeg deze 16e editie als een verlaat verjaardagscadeau. De drie dikke delen zijn een schat aan kennis, ervaring en spiegeling wat er leeft in de Nederlandse maatschappij aan woorden, begrippen, uitdrukkingen. 


Nu moet je natuurlijk oppassen met zo’n advies. Dat je hiermee niet wordt geschaard in de categorie “mensen uit de tijd van de Winkler Prins die komen vertellen hoe met verder moet met Wikipedia“ (dixit Tom Jan Meeuws). Want wat is dat nou, een woordenboek? Ouderwets! Je vindt het toch allemaal makkelijker op internet?
Nee, zeker niet. Dan mis je de diepte en de samenhang, de kleur en betekenis van de taal. En de 150 verhalen verspreid over de drie delen van De Dikke, die inzicht geven in maatschappelijke ontwikkeling van woorden en hun betekenis. Woorden, heel erg van belang en zeker in de politiek, met hun betekenis en nuances. En in het politieke debat.

Belangrijke en noodzakelijke achtergrondinformatie voor gemeentebestuurders is natuurlijk ook kennis van de Gemeentewet. Voor nieuwe raadsleden een must. Hoe krijg je daar nu een beetje vat op? Mijn leraar Staatsinrichting Kuhlman van de middelbare school vertelde wel eens dat hij zijn kinderen o.a. opvoedde door ze iedere avond een stuk uit de Grondwet voor te lezen: zó leerde zij de Nederlandse samenleving kennen.

Een idee voor raadsleden? Veel succes in ieder geval. De aanschaf van de Dikke van Dale kan gemakkelijk uit de maandelijkse vergoeding worden betaald.

Harry Vissers