Afbeelding
Foto:

ASC zet grote stap naar directe handhaving in tweede klasse

Voetbal n ASC heeft afgelopen zondag uitstekende zaken gedaan. Zelf won het in Haarlem van Schoten, terwijl concurrent Esto met 1-4 onderuitging tegen Altior.

De winst van ASC was overtuigend. De tegenstander werd met 0-4 afgeschoten. De Haarlemse formatie draagt de rode lantaarn en is inmiddels gedegradeerd. Slechts 2 van de 23 wedstrijden werden gewonnen en dat was in de beginfase van de competitie. ASC stond toen troosteloos onderaan met 1 punt uit 7 wedstrijden. Na de coronastop veranderde Jesper Neuteboom van tactiek en dat wierp vruchten af. Daarmee ging er hoop gloren voor de bijna 130 jaar bestaande vereniging. Er kwam aansluiting met tegenstanders van het rechterrijtje en het vertrouwen begon te groeien. Na de winst een week eerder op Esto kwam ASC op een gedeelde 10e plek, die recht geeft op directe handhaving. Nu Esto de punten aan Altior moest laten, bezet ASC nu deze positie alleen met drie punten voorsprong op genoemde ploeg. De eerste keer dat ASC niet op een nacompetitieplek staat. Een gelijkspel op Tweede Pinksterdag in de laatste wedstrijd tegen EMM volstaat. “Daar gaan we niet voor”, zegt trainer Jesper Neuteboom. “Mijn team moet het eigen spel spelen, dus met zelfvertrouwen, offensief voetbal en attent verdedigen”, vervolgt hij.


Goede eerste helft genoeg voor zege

In de aanvangsfase trachtte Schoten druk naar voren te zetten in de hoop toch nog iets van het seizoen te maken. De eerste de beste tegenstoot van ASC werd omgezet in een treffer van Lars Valkx. ASC had tijd nodig om de wedstrijd in het slot te gooien. Wel bleef het geduld en vertrouwen houden. Er kwamen kansen. In het laatste kwartier van de eerste helft liet Niels Dalenoord scorende vorm zien. Hij passeerde twee keer de keeper en zo was het bij rust 0-3. Het was niet meer de vraag of, maar met hoeveel ASC zou gaan winnen. Uiteindelijk vergrootte Lars Valkx de voorsprong naar 0-4, hetgeen de eindstand werd.


De laatste competitieronde is thuis tegen EMM op maandagmiddag Tweede Pinksterdag. Als het goed gaat, zal dit de laatste wedstrijd in de zondagcompetitie zijn. Zoals vaker gememoreerd, zal ASC naar de zaterdagcompetitie verhuizen; net zoals de meeste zondagverenigingen van West 2 dit al eerder hebben gedaan.


'Niemand vraagt hoe het met mij gaat'

boek n Op 10 juni is de Oegstgeester auteur Gracia Lebbink te gast bij Boekhandel Kooyker in de Leidse Breestraat. Zij schreef de Young Adult-roman ‘Niemand vraagt hoe het met mij gaat’. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Lemniscaat te Rotterdam.

Het zat er al aan te komen, maar toch is het een schok voor Sanne en haar broertje Daan als hun ouders aankondigen te gaan scheiden. Ze worden het middelpunt van een ruzie van twee volwassenen die elkaar kapot willen maken. Alles wordt inzet van het Grote Scheidingsspel: de vakantie naar Ibiza, de nieuwe telefoon, het al dan niet een dagje bij de andere ouder mogen logeren... Sanne ziet toe hoe haar broertje eraan onderdoor gaat – en niemand vraagt hoe het met haar gaat.

“Ik hoop troost te bieden aan de kinderen die dit overkomt en daarnaast te bereiken dat vechtende volwassenen of hun directe omgeving die mijn roman lezen zichzelf flink achter de oren gaan krabben over hun gedrag,” zegt Gracia Lebbink.

De schrijfster maakte in haar omgeving meerdere vechtscheidingen mee en schrok van de gevolgen voor de kinderen.

Uit ongeloof van hetgeen ze hoorde en zag interviewde ze vele mensen, ze ontdekte patronen, ze verdiepte zich in de materie en concludeerde dat het een groot maatschappelijk probleem is. Om dit probleem meer bekendheid te geven besloot ze te gaan schrijven.


Gracia Lebbink schreef de hoogstnoodzakelijke Young Adult-roman waarin helaas veel kinderen zich zullen herkennen – en ouders ook. Een schrijnend, spannend debuut dat je na de eerste bladzijden niet meer neer wilt leggen.


Op vrijdag 10 juni om 17.00 uur is de boekpresentie van ‘Niemand vraagt hoe het met mij gaat’ in Boekhandel Kooyker, Breestraat 89, Leiden. Bezoekers zijn van harte welkom. “Graag uw aanwezigheid melden op info@kooyker.nl.”


‘Help, ik heb gescheiden ouders!’

programma n Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Leiden organiseert het programma De Kinderen Scheiden Mee voor kinderen van 8 tot 11 jaar van gescheiden ouders, en hun ouders.

Als ouders scheiden, scheiden de kinderen mee. En natuurlijk is het belangrijk om je kinderen dan zo goed mogelijk te begeleiden. Het programma 'De Kinderen Scheiden Mee' is speciaal ontwikkeld voor kinderen van gescheiden ouders.

Het programma bestaat uit drie bijeenkomsten en start op woensdag 22 juni met een online ouderbijeenkomst van 19.30 - 20.30 uur. De bijeenkomst voor de kinderen, gevolgd door een presentatie voor de ouders vindt plaats op woensdag 29 juni 2022 van 13.30 - 17.00 uur in Huis van de Buurt Stevenshof, Trix Terwindtstraat 4 in Leiden. Deelname is gratis. www.cjgcursus.nl

Afbeelding