Afbeelding
Foto:

‘1923’: Een stuk geschiedenis van A.S.C. in woord en beeld

boek n “Na mijn pensionering in 2016 had ik ineens ruim de tijd om me in de uitgebreide archieven van de Ajax Sportman Combinatie (A.S.C.) te verdiepen. Zoals bekend is A.S.C. een stokoude cricket- en voetbalvereniging, opgericht in 1892, en er is gelukkig heel veel archiefmaterieel bewaard gebleven, zodat ik m’n hart ruimschoots kon ophalen”, aan het woord is Emiel Sluyterman, clubarchivaris van A.S.C.

“Op 1 juni van dit jaar bestaat A.S.C. precies 130 jaar en als voorbereiding op de viering van dit jubileum ben ik vorig jaar eens diep in de archieven gedoken. Met als vertrekpunt een haarscherpe elftalfoto van A.S.C. 1, kwam ik er gaandeweg achter dat het jaar 1923 op alle mogelijke gebieden een uitzonderlijk jaar is geweest in de geschiedenis van Rood-Zwart. Zowel de voetballers van A.S.C. als de cricketers van Ajax Leiden worden dat jaar kampioen en promoveren naar het walhalla van hun sport: de eerste klasse. Een ongekende prestatie. Ik kwam steeds meer te weten over de achtergronden van dat bijzondere jaar. Vergelijk het met puzzelen, alleen zitten niet alle stukjes bij elkaar in één doos, maar verspreid in een kleine tien meter archief! Gelukkig hou ik van puzzelen en hoe meer stukjes ik boven water toverde, hoe meer inspiratie en energie ik kreeg om er één lopend verhaal van te maken.”


En dat is gelukt, de puzzel is gelegd en er ligt een boek met als titel (hoe kan het anders) ‘1923’, met als ondertitel: ‘het jaar waarin alle puzzelstukjes op hun plaats vallen’. “De meest roemruchte episode uit de geschiedenis van A.S.C. heb ik aan het papier toevertrouwd. Opdat deze geschiedenis niet verloren gaat, maar anno nu nog steeds gelezen kan worden, waardoor de lezer begrijpt waarom uitgerekend de woorden ‘Historie, Plezier, Prestatie’ vermeld staan op het welkomstbord bij de ingang van sportpark Overveer van A.S.C. in Oegstgeest.”


Film

Met het schrijven van het verhaal was de koek nog niet op, want tijdens het spitten in de archieven stuitte Sluyterman op een cassette met het opschrift “A.S.C. - R.F.C.” In de cassette bevond zich een filmspoeltje. “Ik was er inmiddels uit archiefstukken al wel achter dat er op 11 februari 1923 filmopnamen waren gemaakt van de wedstrijd van A.S.C. tegen het (altijd lastige) Rotterdamse R.F.C. Bij een gelijkspel of overwinning zou A.S.C. immers kampioen zijn. Ik dacht: ‘Het zal toch niet waar zijn dat dit de filmopnamen zijn van die legendarische wedstrijd uit 1923?’ Om hier zeker van te zijn heb ik contact gezocht met Bas Romeijn die recent het filmpje ‘Dit was de Rotterdamsche Football Club RFC’ gerestaureerd en gepubliceerd had en die het filmpje van A.S.C. voor mij kon afspelen. En inderdaad: mijn vermoeden klopte!”


Opgepoetst

Bas Romeijn heeft de film laten digitaliseren, de beelden opgepoetst en er een geluidsspoor met commentaar aan toegevoegd. Hierdoor is het ook voor de kijker anno nu een begrijpelijk en interessant verhaal geworden. De film is aan z’n tweede leven begonnen, want hij is voor iedereen te bekijken, zowel op de website van Bas Romeijn, als van die A.S.C. (www.ajaxsc.nl). Het eindresultaat is een unieke registratie geworden van een voetbalwedstrijd uit lang vervlogen tijden.

Hoewel de uitslag van de wedstrijd voor A.S.C. een enorme domper betekende (3-4 verlies en op dat moment géén kampioenschap) en de toeschouwers zwaar teleurgesteld afdropen, wordt het filmpje nu als een pareltje uit de geschiedenis van A.S.C. door Rood-Zwart gekoesterd. De kater van de nederlaag werd trouwens twee weken later al weggespoeld toen Olympia uit Gouda met liefst 7-0 werd afgedroogd en A.S.C. alsnog aan de champagne kon. Men durfde het overigens niet aan om wéér filmbeelden te laten maken.


Boek voor burgemeester

Ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan van A.S.C. is het boek ‘1923’ in een beperkte oplage gedrukt (A4-formaat, hardcover, 40 pagina’s, geïllustreerd). 

Gisteren, dinsdag 31 mei, is het eerste exemplaar van het boek aan burgemeester Emile Jaensch aangeboden.

Voor 15 euro kunnen ook andere Oegstgeestenaren in het rijke bezit komen van een uniek stukje geschiedenis van A.S.C. Voor meer informatie of om het boek te bestellen, kan men mailen naar thegoodold@ajaxsc.nl. 


Parkinson Café Oegstgeest bestaat (ruim) tien jaar

ontmoeting n Er zijn er nu meer dan zestig in het hele land, maar toen het Parkinson Café Oegstgeest ruim tien jaar geleden werd opgericht, was het één van de eerste. 

“Helaas hebben we ons jubileum vorig jaar niet kunnen vieren door corona-omstandigheden. Toch willen we dit niet zomaar voorbij laten gaan daarom wil de stuurgroep die de bijeenkomsten van het ‘café’ organiseert graag met enige trots terugkijken op de afgelopen periode op onze elfde verjaardag op 16 juni”, laat een woordvoerder van de stuurgroep weten. “Er is een hoop gebeurt in deze periode. En natuurlijk willen we ook met volle kracht vooruitkijken naar de toekomst. Na de gedwongen sluiting in de corona-periode zijn onze bijeenkomsten weer opgestart, elke derde donderdagmiddag van de maand.”

Het Parkinson Café is een ontmoetingsplek voor iedereen die met Parkinson te maken heeft: voor de mensen die het zelf hebben, maar ook hun partners, mantelzorgers en zorgverleners. Tijdens de bijeenkomsten (in Oegstgeest elke maand op de derde donderdag vanaf 14.00 uur in Dorpscentrum Oegstgeest) streeft men naar een mengeling van informatie geven en elkaar op informele wijze ontmoeten.

Er is veel belangstelling voor het Parkinson Café. “Toen we begonnen was het iets stormachtiger dan nu, maar het beeld wordt vertekend door twee jaar pandemie. Bijeenkomsten van meer dan honderd mensen, die we in het begin wel hadden, kunnen nu niet meer. We zijn blij als we in de grote zaal van het Dorpscentrum een bijeenkomst kunnen hebben met dertig á veertig belangstellenden. Gelukkig zien we dat er na de tweede verplichte sluiting weer veel mensen de weg naar het Parkinson café weten te vinden.”

“We hebben in de periode vanaf het begin veel vaste bezoekers gezien. Maar er zijn ook altijd weer nieuwe mensen. Soms aarzelen mensen om te komen, maar de conclusie van velen die de stap wél hebben gezet is dat het uitwisselen van ervaringen helpt bij de acceptatie. Er is ook veel praktische informatie uit te wisselen en het helpt om te zien dat je niet de enige bent die ermee worstelt.”

Er zijn veel plannen voor de toekomst. “Aan onderwerpen is over het algemeen geen gebrek. Er zijn vaste gebieden die altijd belangrijk blijven zoals bewegen, logopedie, medicatie, ergotherapie, psychologie en psychiatrie, therapieën, mantelzorg en hulpmiddelen. Sterk in de belangstelling staan geavanceerde therapieën zoals diepe hersenstimulatie (DBS) en toediening van medicatie via een pomp. De stuurgroep heeft kort vóór de pandemie een film laten maken met mensen uit onze regio die over hun ervaringen met DBS vertellen. De geplande avond voor de première kon door de omstandigheden niet doorgaan. We hopen dat we hier in 2022-2023 een datum voor kunnen vinden.”


Het tweede lustrum van het Parkinson Café wordt gevoerd op donderdag 16 juni. Naast een drankje en een hapje zal Duo Carmen aanwezig zijn voor een feestelijk tintje. Locatie is Dorpscentrum Oegstgeest, zaal is open om 13.30 uur.

Emiel Sluyterman
Emiel Sluyterman