Na een korte overdenking van de rampzalige nacht en het voorlezen van de namen en een gedicht werden bloemen gelegd.
Na een korte overdenking van de rampzalige nacht en het voorlezen van de namen en een gedicht werden bloemen gelegd. Foto:

Mooie herdenking bij Halifax-monument in Haaswijk

gedenken n Zoals elk jaar op 23 mei is bij het monument aan de Kleyn Proffijtlaan in Haaswijk stilgestaan bij de zeven Engelse en Canadese vliegers die op die plek het leven lieten in de nacht van 23 op 24 mei 1943.

De zeven mannen van tussen de 19 en 33 jaar stegen op 23 mei op vanuit Yorkshire. Het was hun eerste vlucht en ook hun toestel was nieuw.

 

Eerste vlucht

Vanwege de grote verliezen moesten de geallieerden steeds nieuwe manschappen en nieuwe toestellen inzetten. Ze vlogen in formatie naar Dortmund, maar nadat ze hun bommen hadden laten vallen en terugvlogen naar Engeland, viel de formatie uiteen. De Halifax HR 836 vloog alleen op het moment dat een Duitse Nachtjager hem op de radar kreeg. Het toestel boorde zich diep in de grond van de Morsebelpolder. 

De zeven inzittenden werden begraven bij het Groene Kerkje. Belangstellenden herdenken hen elk jaar bij de kleine zuil met koperen plaat in de middenberm van de Kleyn Proffijtlaan. 

Na een korte overdenking van die rampzalige nacht en het voorlezen van de namen en een gedicht, zijn bloemen gelegd.