Afbeelding
Foto: Simon Duindam

De Troubadours stralen weer

muziek n De Troubadours zijn zaterdag 14 mei weer neergestreken in de Regenboogkerk om hun concert uit te voeren. Door de coronatijd was de repetitieperiode wel korter dan men gewend was, maar de artistiek leider en dirigent Erik van Balen heeft toch een passend programma kunnen maken met bekende, maar ook minder bekende opera- en operettemuziek.

Gekozen werd voor begeleiding van piano en niet voor een orkest, zoals dat al jaren gewend was.

Het programma werd geopend met “Tebe Poem”, een orthodoxe hymne van componist Dimitri Bortniansky. 

Pianiste Tatiana Kiourou die het gehele concert aan de vleugel begeleidde, speelde na enkel nummers een solo “Poet’s Heart” van de Noorse componist Edvard Grieg.

Het koor zong ook twee stukken van Verdi, “O Signore dal tetto natio” beter bekend als het Kruisvaarderskoor uit de opera I Lombardi, met aansluitend “Va pensiero” oftewel het Slavenkoor uit de opera Nabucco. Beide nummers werden door het koor zowel zacht en ingetogen als luid en krachtig gezongen, waardoor het goed tot z’n recht kwam en het publiek daar zichtbaar van genoot.

Tatiana speelde ook een door haar zelf gecomponeerde pianosolo “Skylark”.

Het “Ave Maria” dat gezongen werd, was een bewerking van het “Intermezzo” uit de opera Cavalleria Rusticana van Pietro Mascagni. Een lust om naar te luisteren.


Na de pauze kwam het operette blok: "Dein ist mein ganzes Herz” van Frans Lehár, "Wenn es Abend wird” van Emmerich Kálmán en afsluitend "Da Draussen im duftigen Garten” van Oscar Straus.

Tatiana Kiourou gaf nu een piano solo "Du und Du” uit de komische operette Die Fledermaus van Johan Strauss jr, waarvan door de ladyspeaker Carola de Vreugd werd toegelicht dat dit een favoriet nummer is dat in Wenen en Boedapest op alle Nieuwjaarsconcerten wordt gespeeld. Ook deze pianosolo werd door het publiek hier zeer gewaardeerd.

Als laatste nummer werd de wals "'Gold und Silber”' van de componist Frans Lehár, bewerkt tot koorteksten door Rudolf Ilgner, gezongen. Hoewel dit een lang en intensief nummer is, kwam het koor ook hier weer volledig tot z'n recht. Een groot slotapplaus voor koor, Tatiana Kiourou en de dirigent Erik van Balen die met zijn inzet het geheel tot een prachtig concert heeft doen slagen.


Als toegift werd in deze tijd heel passend het nummer “Dona nobis Pacem” gezongen, zodat eenieder met een tevreden gevoel huiswaarts keerde.