Afbeelding
Foto:

Gerrie Kooijman neemt afscheid

vertrek n Pastoraal werker Gerrie Kooijman neemt op zaterdag 21 mei afscheid. In 2014 kwam Gerrie in dienst bij de Vereniging Vrijzinnige Protestanten, Leiden-Oegstgeest.

Door Marja Schakelaar

Al snel bleek dat dit geen bloeiende gemeente meer was, vooral vanwege de hoge(re) leeftijd van de gemeenteleden. Hierdoor lukte het niet meer een volwaardige kerkenraad bij elkaar te krijgen. Samen met het bestuur werd het moedige besluit genomen om de VVP op te heffen. Gerrie heeft hieraan gewerkt in de jaren tussen 2014 en 2017 en dit proces samen met het bestuur tot een goed einde gebracht. In 2017 hield de kerkelijke gemeente op te bestaan.


Activiteiten

Wel werd, met Gerrie als stuwende kracht, het gezamenlijke en verrassende besluit genomen om naast haar pastorale taken qua activiteiten verder te gaan met Activiteiten Vrijzinnige Protestanten (AVP). Gericht op bredere doelgroepen en met een breder aanbod van activiteiten op het gebied van cultuur, religie, wetenschap, zingeving, levensbeschouwing. Deze activiteiten worden wekelijks gepubliceerd in de agenda in de Oegstgeester Courant, staan in het groene boekje van de Raad van Kerken en in de jaaragenda van de AVP. De reactie op dit meer diverse aanbod kwam daadwerkelijk van een bredere groep geïnteresseerden dan voorheen. Gerrie heeft zich vanaf 2017 ingezet om de agenda te vullen met interessante lezingen zoals recentelijk het Drieluik Zingeving.


AVP houdt op te bestaan

Dit jaar houdt ook de AVP op te bestaan. Wel zal nog steeds invulling gegeven worden aan een drietal activiteiten, die worden ondergebracht bij de Protestantse Gemeente Oegstgeest en worden aangestuurd door 2 vrijwilligers. Gerrie heeft een voortrekkersrol gehad in het organiseren van activiteiten op het grensvlak van geloof en levensbeschouwing en heeft vanaf het begin van haar aanstelling samengewerkt en deel uitgemaakt van de taakgroep binnen de PGO die activiteiten organiseert. De drie activiteiten die na de zomer doorgang zullen vinden zijn Literatuur en Religie, Theologische Gesprekskring en Lezingen Moderne Theologie.

Tot 2017 was Gerrie regelmatig voorganger tijdens kerkdiensten. Na 2017 bezocht ze op verzoek nog steeds mensen thuis of zocht hen zelf op. Vanaf die tijd verzorgde Gerrie rond Allerzielen de jaarlijkse herdenkingsdienst in het Dorpscentrum en ging ze meerdere keren voor tijdens een uitvaart.

Gerrie heeft met heel veel liefde en plezier acht jaar gewerkt als pastoraal werker. Nu gaat ze samen met haar echtgenoot verhuizen naar het midden van het land en komt er een einde aan haar werk in Oegstgeest.


Afscheidsreceptie

Voor wie Gerrie nog graag de hand wil schudden, is dit mogelijk tijdens haar afscheidsreceptie in het Dorpscentrum, Lijtweg 9, op 21 mei aanstaande vanaf 16.30 uur.