Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Weekend van de begraafplaats op Begraafplaats Groene Kerk

bezoeken n Op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 mei, wordt het Weekend van de Begraafplaats gehouden op Begraafplaats Groene Kerk. Begraafplaatsbeheerder en vrijwilligers staan klaar om bezoekers gastvrij te ontvangen bij de begraafplaats Groene Kerk, aan de Haarlemmerstraatweg 4-6 in Oegstgeest.

Het weekend van de Begraafplaats start op vrijdag 20 mei om 20.00 uur met een gedichtenwedstrijd in De Groene Kerk. 


Pianist Tory Oyama

Op vrijdag avond worden gedichten voorgedragen van Muus Jacobse en Carel ter Linden, aangevuld met een nieuw gedicht van Ronald da Costa. De gedichten zijn kenmerkend voor de begraafplaats en worden afgewisseld door pianomuziek op de vleugel door meesterpianist Toru Oyama. De avond wordt afgesloten met een drankje in Willibrords Erf. 

De uit Japan afkomstige pianist Toru Oyama verhuisde naar Europa om zich aan zijn pianostudie te wijden in London bij Julian Jacobson aan The Royal College of Music, en bij Alan Weiss aan het Utrechts Conservatorium. Inmiddels treedt op in diverse landen in Europa, en ook in Indonesië en in zijn geboorteland Japan. Zijn repertoire bevat het brede spectrum van de klassieke en romantische componisten. Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in de Franse componisten Fauré, Debussy en Ravel. Zijn optredens werden door diverse media, zoals The BBC TV en The Jakarta Globe uitgezonden.
Behalve een actief performer is Oyama een toegewijd docent voor jong talent. Van oktober 2014 tot januari 2015 kreeg hij als ‘Artist in residence’ een aanstelling aan het conservatorium van Jakarta om jonge pianisten te coachen.


Zaterdag

Op zaterdag 21 mei om 10.30 uur en om 14.00 uur zullen Marie-Therese Stierman – Kasser, en Rien van den Elsacker rondleidingen verzorgen. Marie-Therese Stierman is al vele jaren de vaste rondleider van de begraafplaats en Rien van den Elsacker, is al jaren bestuursvoorzitter van de begraafplaats. Zij kunnen alles vertellen over de bijzondere graven en monumenten die de begraafplaats herbergt. Bezoekers kunnen zelf ervaren welk mooi terrein er hier – met vakmanschap, zorg en aandacht – beheerd worden door medewerkers en vrijwilligers. Uiteraard is het ook is het mogelijk om zelfstandig een wandeling te maken over de begraafplaats waar bezoekers kunnen herdenken en gedenken; niet alleen de personen die hier begraven liggen, maar iedereen die wordt gemist. Bent u op zoek naar een specifiek graf, de app ‘USPlattegrond’ geeft overzicht van alle graven op de begraafplaats. 


Zondag

Op zondag 22 mei om 15.00 uur verzorgt Wim Cappens een lezing met als onderwerp ‘Doodse dingen’. Wim Cappers studeerde geschiedenis en specialiseerde zich als funerair historicus. Als freelancer maakt hij tentoonstellingen en geeft hij lezingen en cursussen. Hij schrijft in vakbladen en publiceerde onder meer boeken over de Haagse begraafplaats Oud Eik en Duinen en over de crematiebeweging. Hij promoveerde op de geschiedenis van de funeraire cultuur in Nederland. In zijn lezing ‘Doodse dingen’ gaat hij in op de rol van begraafplaatsen door de eeuwen heen. Waarom begroeven we onze doden eerst in en rond de kerk? Waarom kwamen er later begraafplaatsen buiten de bebouwde kom? En waarom kiezen mensen nu voor cremeren of een natuurbegraafplaats? Wim Cappers geeft aan de hand van concrete voorbeelden inzicht in deze veranderingen en verheldert wat de functies van ‘doodse dingen’ als kerkhoven, klassieke begraafplaatsen, crematoria en natuurbegraafplaatsen in de loop der tijd zijn geweest. 

Meer informatie is te vinden op www.begraafplaatsgroenekerk.nl en op de facebookpagina. Bij vragen kan men mailen naar de begraafplaatsbeheerder via beheerder@begraafplaats-groenekerk.nl of telefonisch benaderen op 06-25343024.