Ronald da Costa: 'Er is meer dan alleen angst en agressie'. | Foto Willemien Timmers
Ronald da Costa: 'Er is meer dan alleen angst en agressie'. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Inzicht: 'gedichten en gedachten' over deze crisistijd

lezen n Hoe kan je als kind en jongere in deze crisistijd gezond en gelukkig ouder worden? Hoe kan je als oudere betrokken blijven bij wat er om je heen gebeurt?

Dorpsgenoot, dichter en publicist Ronald da Costa beschrijft in zijn zesentwintigste boek in korte heldere teksten dat er meer is dan alleen angst en agressie. Zijn gedichten en gedachten dagen uit tot een nieuwe manier van doen en denken. Ernst en humor wisselen elkaar daarbij af.

Hij vertelt: “Na mijn roman Laat me los Hou me vast uit 2018 over leren hechten en moeten loslaten, wil ik in deze bundel tot orde en inzicht komen over de chaotische wereld waarin wij leven. Ik wil vanzelfsprekende gewoonten en aannames ontmaskeren en afrekenen met zwart-wit denken en zogenaamd vaststaande feiten. Want regels zijn geen regels wanneer ze onmenselijk zijn en kille protocollen hebben niet het laatste woord. Mensen kunnen meer dan ze denken: Het gaat in het leven niet om de kracht van de wind, maar om de stand van de zeilen. In coronatijd zien we voorbeelden van solidariteit. In de zorg en het onderwijs laten mensen zien wie ze werkelijk zijn. Daarover gaat het ook in dit boek.”

Da Costa, bekend van zijn leeskringen, over poëzie, zijn filmavonden en de maandelijkse column in deze krant het vers van de maand, vertelt hoe hij in coronatijd nadacht over het wel en wee in de wereld. “Toen Armstrong in 1969 voet op de maan zette, riep mijn vader: ‘Jongen, de mens gaat de ruimte ontdekken. Wij gaan nieuwe planeten bewonen en jij gaat dat meemaken’. Ruim een halve eeuw later laten sterrenapps je een ruimtereis maken terwijl je met je smartphone op de bank zit met een biertje. Sociale media bepalen de toekomst met alle plussen en minnen: van snelle contacten tot ongewenste influencers, van Wikipedia tot hackers en cyberaanvallen. De waan van het moment lijkt de toekomst te bepalen. Maar er is meer. We lezen over voorbeelden van solidariteit in de zorg en het onderwijs. Er ontstaan banden tussen buren, jong en oud krijgen oog voor elkaar, mensen zetten zich in voor wie gevlucht zijn voor oorlog en agressie.”

Het is de moeite waard om via zelfinzicht tot uitzicht te komen en nieuwe keuzen te maken in je leven.

De bundel Inzicht is verkrijgbaar bij de Oegstgeester boekhandels.

Zaterdag 21 mei signeert Ronald da Costa zijn boek van 15.00 tot 16.30 uur bij de Rijnlandse Boekhandel.