Afbeelding

Gemeente moet met hernieuwd besluit over losplaats komen

Algemeen

In augustus 2019 heeft de gemeente besloten om aan de Ommevoort, met name voor de Jumbo en Domino’s Pizza, een laad- en losplaats te realiseren. Daarbij zouden dan wel de huidige parkeerplaatsen komen te vervallen. Onder andere ook de gehandicaptenparkeerplaats. Die zou dan een stuk verderop moeten komen. Dit zou het gevolg zijn van het feit dat de vrachtwagens niet altijd in de binnenruimte van de Jumbo naar binnen kunnen rijden vanwege de hoogte maar ook andere vrachtwagens parkeren nu op de openbare weg en fietsstrook.

Raad van State sprak zich uit over laad- en losplaats aan de Ommevoort

Door Cor de Jongh

Het besluit viel de bewoners van de appartementen aan die kant erg rauw op hun dak. Zij zeiden vooraf niet op de hoogte te zijn gesteld. Het besluit werd door de Vereniging van Eigenaren (VvE) aangevochten bij de rechtbank omdat zij vreesden voor meer overlast van vrachtauto’s die laden en lossen, in plaats van nu (grotendeels) bij de Jumbo in de binnenruimte.

Hoger beroep

De rechtbank stelde (in eerste instantie) de gemeente in het gelijk. Daarop volgde een hoger beroep ingesteld door de VvE bij de Raad van State (RvS). De zitting was 9 februari jongsleden en op 16 maart heeft de RvS het hoger beroep van de VvE gegrond verklaard.

De RvS is heel duidelijk in haar oordeel dat de bewoners aan de Ommevoort belanghebbende zijn en dat de gemeente hun belangen niet heeft meegewogen.

Gelukkig voor de omwonenden is in de afgelopen periode de overlast al een stuk minder geworden nadat de Jumbo het zogenaamde ‘Home Delivery’, waarbij er veel heen en weer werd overgeladen, heeft verplaatst.

Nieuw besluit

De RvS draagt het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest op om, binnen achttien weken na verzending van hun uitspraak, met een nieuw besluit te komen. De volgende elementen zouden dan, volgens de rechter van de RvS, en ook volgens de VvE hierin moeten terugkomen: het zoeken naar er alternatieven, het streven naar vaste tijdstippen van laden en lossen, de mogelijkheid om buiten de tijdstippen van laden en lossen op de plekken te kunnen parkeren (met name voor gehandicapten), het indiceren van geluids- en milieuoverlast, het bepalen welke leveranciers er mogen laden en lossen en tenslotte de handhaving op met name het inpandig laden en lossen in het Jumbo filiaal. Dit laatste omdat er ter plaatse een stopverbod geldt.

Recent heeft de VvE contact gehad met de politie over dit stopverbod. De politie heeft gezegd niet te gaan handhaven. Dit standpunt heeft te maken met het feit dat de Ommevoort in een 30 kilometerzone is gesitueerd maar dat de inrichting van de Ommevoort niet voldoet aan de criteria (inrichtingseisen) van zo’n zone. 

Afwachten

Het is dus nu afwachten met welk plan de gemeente gaat komen. Bijkomende uitdaging: er zijn juist in deze periode ook coalitiebesprekingen. Dus wie wordt straks de wethouder die hierover gaat? Hoe dan ook: wordt vervolgd.