De lopers samen met Matthijs Huizing. | Foto's Willemien Timmers
De lopers samen met Matthijs Huizing. | Foto's Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Loopgroep Oegstgeest haalt Bevrijdingsvuur op in Wageningen

herdenken n Een groep lopers van Loopgroep Oegstgeest heeft in de nacht van 4 mei in Wageningen het bevrijdingsvuur opgehaald om deze op 5 mei te overhandigen aan locoburgemeester Matthijs Huizing in het Bos van Wijckerslooth.

De Bevrijdingsvuurceremonie op 4 mei had dit jaar een grote nationale uitstraling. Bij deze bijzondere gebeurtenis in Wageningen kwamen sporters uit heel Nederland samen om het Bevrijdingsvuur op te halen. De ceremonie symboliseert de bevrijding van Nederland en draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid. Het is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren van de verkregen vrijheid op 5 mei.

Voordat de lopers op pad gingen, was er een bijeenkomst bij Hotel de Wereld waarin ouderen en jongeren spraken over wat vrede en vrijheid voor hen betekenen. Onder meer Paul van Vliet en Jamai werkten hieraan mee.

Om middernacht werd het vuur ontstoken door burgemeester Floor Vermeulen in het bijzijn van de Britse veteraan Harry Rawlings, 96 jaar oud. 

Zo’n 1500 lopers van ruim 80 loopgroepen uit heel Nederland hadden zich bij Hotel de Wereld verzameld. Na een toespraak van de burgemeester werden de groepen één voor één kort toegesproken en werd hen een brandende fakkel, aangestoken aan het vuur, overhandigd om daarna uit te waaieren over heel Nederland. Heel Wageningen was uitgelopen om de loopgroepen aan te moedigen voor hun nachtelijke actie. Dit was erg indrukwekkend.

De negen leden van de loopgroep gingen op pad om in estafette de 103 kilometer naar Oegstgeest te overbruggen. Een loper begeleid door een fietser liep telkens twee kilometer terwijl een busje met daarin de overige zeven alvast naar de volgende wisselplek reed. Omstreeks half zes passeerden zij de binnenstad van Utrecht om vervolgens bij daglicht het veenweidegebied van het mooie Groene Hart te doorkruisen.

Om 11.15 uur kwam de groep aan en werd het vuur overhandigd aan de locoburgemeester Matthijs Huizing bij het oorlogsmonument in het Bos van Wijckerslooth. 

Bij het monument werden namens de Loopgroep een lantaarn met de vlam en een bloemstuk geplaatst. Daarna werd ditzelfde gedaan bij de oorlogsgraven van het Groene Kerkje en het Halifaxmonument in Haaswijk, in herinnering aan de gevallenen en in gedachten bij hen die nu in oorlog zijn. 

Afbeelding