Aylin Sezer. | Foto Allard Willemse
Aylin Sezer. | Foto Allard Willemse Foto: Allard Willemse

Zangeres Aylin Sezer in De Paulus

muziek n In de laatste Zondagmatinee in De Paulus dit seizoen, 22 mei om 16.00 uur, treedt sopraan Aylin Sezer op. Zij maakt furore in opera’s zoals Verdi’s La Traviata, vorig jaar augustus was zij de Koningin van het Prinsengrachtconcert. Aylin Sezer wordt aan de piano geflankeerd door Ed Spanjaard, internationaal befaamd dirigent van opera’s en symfonische muziek.

Door Lucien Knoedler

Vorig jaar vertolkten Aylin Sezer en Ed Spanjaard in de kleine zaal van Het Concertgebouw Richard Strauss' Vier Letzte Lieder. Een recensent roemde Sezers stem: "warm en resonansrijk.” 

Niet ook in De Paulus? Nee, de sopraanstem is in deze liederen zozeer in een wuft orkestpalet ingebed, dat ze met piano toch niet bevredigend klinken, meent Ed Spanjaard. Daarom nu liederen van de Amerikaan Samuel Barber (1910-1981) waaronder diens toonzetting van een gedicht van James Joyce: I hear an army charging upon the land. Even is getwijfeld of dit wel zo passend is nu in Oekraïne oorlog woedt. 


In een vraaggesprek met het klassieke muziekmagazine De Nieuwe Muze - dat even goed gericht is op deze Zondagmatinee - zegt zij: "Van Ed leer ik enorm veel, want hij heeft gigantisch veel gedaan, als pianist en dirigent. In het liedrepertoire is hij een specialist en ik vind het geweldig om die kant van de muziek met hem te ontdekken. Hij voedt en inspireert mij”. 


Vandaar verder liederen van de Rus Rachmaninov en de Fransman Poulenc. Hij verraste haar met Edvard Grieg. "Zo mooi”, zegt ze, in mei "laten we het resultaat horen”. Aylin Sezer is geboren en getogen in Istanboel, evenals haar vader. Haar moeder komt uit Brabant. Ze bezocht er de Italiaanse school en kreeg les van befaamde Turkse operazangeressen. Twintig jaar oud ging zij naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, aan de Dutch National Opera Academy behaalde zij haar master met de onderscheiding "exceptionele artistiek kwaliteit”. In 2017 ontving zij de Schaunard Award voor de indrukwekkendste vocale prestatie en de HOTIAD Award voor Turks artiest van het jaar. Met Selim Dogru en Sinan Arat zingt zij graag traditionele Turkse liedjes. 


Aylin Sezer treedt op in opera's van onder anderen Mozart en het liefst van Verdi alsook in Bachs Matthäus Passion. Kaarten à €30 bij de Rijnlandse Boekhandel en via muziekkamer-oegstgeest.org. Vrij entree tot 18 jaar bij een volwassene met een kaartje.