Mantelzorglunch NAH Oegstgeest

gezondheid n Gemiva en Radius organiseren in het Dorpscentrum op 16 mei een lunchbijeenkomst voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met NAH (niet aangeboren hersenletsel). Zowel de mantelzorger als de persoon met NAH zijn welkom voor deze informatieve lunch.

Zorg je voor iemand met NAH dan kan dat veel van je vragen, als mantelzorger komt er veel op je af en doe je je best om alles draaiende te houden. Gemiva en Radius organiseren in samenwerking met én bij het Dorpscentrum een lunch speciaal voor mantelzorgers van mensen met NAH. Zodat je rustig bij kan praten met mensen die in eenzelfde soort situatie zitten. Ook zijn Olga Werkhoven van Gemiva en mantelzorgmakelaar Femke Vermeer van Radius aanwezig om vragen te beantwoorden. De lunch wordt in twee groepen geserveerd, een voor de mensen met NAH en de andere voor hun mantelzorgers. 

Bovendien is er in de bibliotheek een leestafel over mantelzorg georganiseerd.


De twee lunches gaan plaatsvinden op 16 mei van 12.30 tot 14.00 uur, in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9 in Oegstgeest. Graag vooraf aanmelden via f.vermeer@radiuswelzijn.nl 


Een goed begin voor de aanpak van eenzaamheid

ontmoeting n Soms oordelen we te snel als iemand bijvoorbeeld niet zo aardig doet tegen een ander of erg vaak klaagt. Met een negatief oordeel loop je het risico dat je bijdraagt aan een toename van eenzaamheid. Eenzaamheid levert vaak stress op, niet alleen op de momenten dat je alleen bent, maar juist ook als je andere mensen ontmoet. Daardoor reageer je niet altijd op je best, als je last van eenzaamheid hebt.

Door Annet Gijsman

Stel je voor dat we van het goede uit zouden gaan, zou je oordeel dan anders zijn? Je zou kunnen denken, als iemand niet zo vriendelijk doet, dat diegene last van stress heeft. Vanuit compassie zou je oprecht vriendelijk kunnen glimlachen. Misschien zou je het zelfs herkennen, omdat je zelf ook wat minder leuk doet als je stress hebt. In de cursus Creatief leven is het verminderen van stress één van meerdere doelen. Twee deelnemers, die de cursus bij mij volgden, vertelden vier maanden na afloop wat de cursus voor hen heeft betekend.

De éne leert inmiddels omgaan met een computer en is weer in staat een boek te lezen. Ze is ook lid geworden van een club. Ze is trots op zichzelf, het gaat beter. Ze verwoordt het als volgt: “Ik kan je honderdmaal zeggen hoe die cursus mij toch veranderd heeft, en dat ik zelf, zonder mijn man toch veel kan en ook waardevol ben. Dat heb ik echt aan die cursus te danken, daar sta ik honderd procent achter”.

De andere ex-deelnemer vertelt dat ze nu een positievere instelling heeft: “Ik ben héél erg blij met deze switch die ik gemaakt heb!” Ze let beter op hoe ze haar tijd besteed. Ze heeft sindsdien regelmatig positieve contacten met anderen. Ze zegt: “Ik merk aan mezelf, nu ik wat meer mensen ken en nu alles weer open is, dat het makkelijker gaat. Die cursus heeft dat wel in gang gezet. Ik zit ook weer op een club.” Wat ze geleerd heeft is niet uit haar gedachten.


De cursus Creatief Leven, voor mensen die last hebben van eenzaamheid, start 24 mei weer in Oegstgeest. De cursus vindt plaats op acht dinsdagavonden en wordt aangeboden door de gemeente Oegstgeest. Daardoor betalen deelnemers slechts twintig euro inschrijfgeld. Deelnemers ontvangen een aanmeldformulier als ze mailen of bellen naar a.gijsman@hetnet.nl, 06 21 947 139.


Verkeersafsluitingen

verkeer n De Warmondse Oranje Nassaulaan is afgesloten voor alle verkeer van 16 tot en met 23 mei, ook voor (brom)fietsers en voetgangers.

De werkzaamheden aan de Warmonderhekbrug zijn bijna klaar. Aansluitend volgen de laatste werkzaamheden aan de Oranje Nassaulaan vanaf de zijstraat Buitenwater richting de nieuwe brug. Hierbij wordt het fietspad geheel vernieuwd, het asfalt hersteld en nieuw asfalt aangebracht. Ook wordt de brede rode fietsstrook op de Warmondse Oranje Nassaulaan doorgetrokken tot de brug. Om de werkzaamheden veilig en goed uit te kunnen voeren, wordt de Oranje Nassaulaan afgesloten van maandag 16 mei 9.00 uur tot en met maandag 23 mei 5.00 uur. Dit geldt voor al het verkeer dus ook voor (brom)fietsers en voetgangers. 

Fietsverkeer vanuit Warmond richting Oegstgeest en andersom wordt omgeleid via de Merenwijk en om de Klinkenbergerplas.


Afsluiting kruispunt 

De Warmonderhekbrug moet worden aangesloten op de kruising Abspoelweg - N444. Om deze werkzaamheden veilig uit te voeren, wordt het kruispunt afgesloten van donderdag 19 mei 20.00 uur tot en met maandag 23 mei 5.00 uur. Dit geldt voor al het verkeer, dus ook voor (brom)fietsers en voetgangers. 

In dit afsluitingsweekend worden onder andere de tijdelijke verkeerslichten en de tijdelijke fietsbrug verwijderd, de Oranje Nassaulaan en de brug geasfalteerd, het asfalt op het kruispunt Abtspoelweg – N444 – Oranje Nassaulaan gefreesd en een nieuwe asfaltdeklaag aangebracht en de wegwijzers en openbare verlichting hersteld en vernieuwd.

Het autoverkeer wordt omgeleid via de Warmonderweg – Geversstraat – Rijnzichtweg – A44 en andersom. 

Het fietsverkeer vanuit Warmond richting Oegstgeest en andersom wordt omgeleid via de Merenwijk of om de Klinkenbergerplas. Vanuit Voorhout/Sassenheim richting Oegstgeest en andersom wordt fietsverkeer omgeleid over de fietsbrug die over de N444 ligt richting Haaswijk en andersom.

Lijnbus 50 wordt omgeleid via de President Kennedylaan en de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest.

De werkzaamheden hebben geen invloed op de doorvaart onder de nieuwe brug.