Afbeelding
Foto: Erik van Straaten


Hoefijzergebouw ook voor opvang statushouders uit regio

opvang n Voortaan worden niet alleen statushouders uit de Leidse regiogemeenten tijdelijk ondergebracht in het Hoefijzergebouw, dat door het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) wordt beheerd. Ook huiszoekende statushouders uit Katwijk, Noordwijk, Teylingen en Wassenaar worden hier ondergebracht.

Deze voormalige asielzoekers verblijven daar gemiddeld veertien weken, voordat ze hun definitieve intrek kunnen nemen in een aan hen toegekende sociale huurwoning. Hierna wordt hun plaats in het Hoefijzergebouw weer ingenomen door nieuwe statushouders, die dan ook weer uitzicht hebben om binnen enkele maanden in een eigen sociale woning te trekken.

Dat het Hoefijzergebouw niet alleen bestemd is voor statushouders uit de Leidse regiogemeenten, maar ook voor voormalige vluchtelingen uit andere gemeenten, is niet volgens de afspraken, zo gaf BVNL-fractievoorzitter Onno Laarhoven aan. Hij wees erop dat het COA indertijd had aangegeven, dat het Hoefijzergebouw écht nodig was voor de tijdelijke opvang van alle statushouders uit de Leidse regiogemeenten. Maar de door het COA aangeleverde cijfers van het aantal mensen blijken in de praktijk niet te kloppen. 

Laarhoven: "Nu blijkt dat van de 175 plaatsen slechts ongeveer 78 plaatsen door statushouders bezet zijn. De raad, inwoners en de rechter zijn onjuist geïnformeerd.” Wethouder Nieuwenhuis liet hierop weten: "We hebben gemerkt dat de twee verdiepingen onderbenut waren. We hebben het COA daarop aangesproken en naar de verklaring gevraagd. Het blijkt dat het COA het toch op een verkeerde manier berekend heeft en dat de vier gemeenten waar de asielzoekers naar toe zouden gaan, leiden tot een bezetting van maar de helft van het aantal plaatsen. Als we dan Katwijk, Noordwijk, Teylingen en Wassenaar hieraan toevoegen, lukt het om de capaciteit tot 175 mensen te vullen. Dat zijn gemeenten die grenzen aan Oegstgeest.”

Het college blijkt dit besluit genomen te hebben op woensdag 16 maart, de dag dat de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden. Nieuwenhuis: “Per 25 april zitten we op 169 statushouders. Na zo’n veertien weken gaan ze weg en dan komen er weer nieuwe. Dat hangt af van de snelheid waarmee we sociale woningen kunnen bieden.” Over de door het COA verkeerd aangeleverde cijfers verklaarde de wethouder: “Een regionale opvanglocatie, zoals wij die hebben, was de eerste in Nederland. Dat was ook voor het COA zoeken hoe het zit met de aantallen. Ze hebben een inschatting gemaakt hoe snel die vier gemeenten in staat zouden zijn om de statushouders onder te brengen in sociale woningen. Dat varieert in de tijd. Oegstgeest heeft dat goed en tijdig kunnen doen, maar blijkt hier nu meer problemen meer te hebben. Het is niet zo dat een regionale opvanglocatie per definitie een Leidse regio-opvanglocatie is. Op basis van de feitelijke gegevens na een paar maanden is gekeken of we het goed doen, of dat we het gebied groter moeten maken. Dat hebben we gedaan en nu blijken de cijfers te kloppen; zo’n van 175 statushouders worden opgevangen.”