Informatieavond over Oekraïense vluchtelingen

informatie n Op woensdag 11 mei organiseert het gemeentebestuur een informatieavond voor inwoners over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. “Daar kunnen vragen worden gesteld over opvang in de meest brede zin”, zo gaf burgemeester Emile Jaensch afgelopen donderdagavond aan. De politiek bespreekt dit onderwerp tijdens een commissievergadering op donderdag 19 mei.

Die avond wordt allicht meer informatie verstrekt of vluchtelingen uit Oekraïne worden ondergebracht in het Hoefijzergebouw van de COA. BVNL-voorman Onno Laarhoven vroeg zich donderdagavond af: “Waarom heeft de burgemeester een overeenkomst gesloten over de opvang van Oekraïense vluchtelingen, terwijl er duidelijke afspraken en beloftes met de raad en inwoners zijn gemaakt dat alleen statushouders opgevangen zouden worden in het Hoefijzergebouw?”

Jaensch verwees hierop naar de bijeenkomsten op 11 mei en 19 mei. Tijdens de inwonersavond (van 20.00 tot 21.30 uur) zijn ook medewerkers van onder andere de gemeente, Vluchtelingenwerk en de Veiligheidsregio aanwezig. Wie hierbij aanwezig wil zijn, kan dat op werkochtenden telefonisch aanmelden (14071) of via een aanmeldformulier, dat in te vullen is op: www.oegstgeest.nl/inwoners/actueel/nieuwsoverzicht/artikel/informatieavond-oekraine-in-duinzigt. 


Onderzoek naar extra levensjaren

politiek n Er komt geen onderzoek naar de gevolgen van de coronamaatregelen op de levenskwaliteit van de inwoners van Oegstgeest. 

BVNL-fractievoorzitter Onno Laarhoven had dit graag gezien. “De coronamaatregelen hebben er flink ingehakt. Hoeveel quality-adjusted life years (extra levensjaren in goede gezondheid, red.) hebben wij met de maatregelen gewonnen en hoeveel verloren?”

Burgemeester Emile Jaensch liet weten dat Oegstgeest dat niet separaat gaat uitvogelen: “Landelijk wordt daar onderzoek naar gedaan. We beschikken niet over gegevens van inwoners waarmee we dat zouden kunnen vaststellen. Voordat we daar over kunnen beschikken, zijn we heel wat capaciteit verder. Laten we het onderzoek landelijk laten uitvoeren.”


Hofbrouckerpark

Politiek n Laarhoven (BVNL) probeerde de besluitvorming over de bouwplannen voor het Hofbrouckerpark opnieuw op de politieke agenda te brengen. Hij pleitte ervoor dat er toch nog een keer gekeken wordt naar de optie om daar knarrenhofjes te realiseren. "Zouden wij als raad niet willen om toch de mogelijkheid te onderzoeken om binnen de bestaande contouren daar woningen voor ouderen te realiseren?” Raadslid Arne Jan Vos wees de BVNL'er er echter op dat de gemeenteraad hierover al een besluit heeft genomen.