Betere luchtkwaliteit op scholen

Politiek n D66-raadslid Lydie Vellema ondervroeg wethouder Matthijs Huizing afgelopen donderdagavond over de ventilatie op scholen. 

Tot 30 april was het voor de gemeente mogelijk om voor de scholen een zogeheten SUVIS-regeling aan te vragen. Met een betere ventilatie kan ook het binnenklimaat van de scholen verbeterd worden; dit komt ten goede van de leerlingen en het personeel, die daar vijf dagen per week in de gebouwen zitten. “Heeft de portefeuillehouder actief de scholen benaderd om de aanvragen op tijd te kunnen indienen?”


Wethouder Huizing kon haar geruststellen: “We hebben de scholen actief benaderd. Vier scholen, De Vogels, Teylingen College Duinzigt, het DOK en Hofdijckschool hebben hier positief op gereageerd. De eerste drie subsidieaanvragen zijn toegekend en de aanvraag van de Hofdijckschool loopt mee in de tweede ronde. Daarvan is niet officieel bekend of die is toegekend.”


Wet verplaatsing bevolking

politiek n  In het uiterste geval kunnen inwoners uit huizen gezet worden zodat vluchtelingen uit Oekraïne daar onderdak kunnen vinden. Dat is het gevolg van de ‘Wet verplaatsing bevolking (Wvb)’, die door de landelijke politiek besproken wordt. 

“De toestroom van ontheemden uit Oekraïne is dermate hoog dat Nederland niet in staat is aan hen binnen de bestaande structuren (nood)opvang te bieden”, zo wordt toegelicht op de website van de Eerste Kamer. “Deze crisis is inmiddels tevens uitgegroeid tot een buitengewone omstandigheid die afwijking van bestaande structuren noodzakelijk maakt om deze het hoofd te bieden. De Wvb bevat een aantal noodwettelijke bepalingen. Deze kunnen ook buiten een noodtoestand worden toegepast indien er sprake is van buitengewone omstandigheden (de zogeheten separate toepassing). Dat kan bijvoorbeeld gelden voor activering van de bevoegdheid om verplaatsing van personen te gelasten om zo spreiding over Nederland mogelijk te maken, of de bevoegdheid om het gebruik van panden te vorderen.”

BVNL-fractievoorzitter Onno Laarhoven pleitte tijdens de raadsvergadering: “Kan de burgemeester de garantie geven nooit, maar dan ook nooit, particuliere woningen te vorderen om vluchtelingen te huisvesten, mocht artikel 7 van de Wvb in werking worden gesteld? Kan de burgemeester de garantie geven nooit, maar dan ook nooit, inwoners te verplichten hun huis te verlaten, mocht artikel 2b van de Wvb in werking worden gesteld?”

Burgemeester Emile Jaensch kon die garantie echter niet geven. Wel liet Jaensch weten: "Als de artikelen in werking worden gesteld zal ik de situatie beoordelen. Het is ingrijpend en verstrekkend en het moet als het al zo is, proportioneel zijn. Eerst moeten alle andere maatregelen, die ons ter beschikking staan om uitvoering te geven aan de opvang van vluchtelingen, uitgeput zijn. Dan is de Wvb het uiterste middel om daarmee om te gaan. We zullen zeer terughoudend zijn met de bevoegdheden die deze Wvb ons geeft.”