Beethovens grote verhaal is de mensheid redden

muziek n In de internationale kamermuziekserie Zondagmatinees in De Paulus is 8 mei om 16.00 uur de beurt aan pianist Bernd Brackman. Een omvangrijk repertoire meester, is hij een Beethoveniaan van teen tot kruin. Op zijn programma staan de laatste drie pianosonates van Beethoven.

Het oeuvre van Beethoven (1770-1827) mag gerust worden gerekend tot een van de grootste prestaties van de immense, talrijke eeuwen omspannende Europese muziektraditie tot op heden. De laatste drie van zijn tweeëndertig pianosonates, ontstaan in 1820-22, vormen daarin een de oren en ogen sperrend monument. 


Beethovens toonkunst is bezield met "de geest van medemenselijkheid, wederzijds begrip, liefde en broederschap”. Aldus dirigent en bariton Peter Schlamilch in zijn recensie van Bernd Brackmans optreden op 12 december vorig jaar in Bilthoven. Daar werden de pianosonates nr. 30, 31 en 32 groots en meeslepend tot leven gewekt, "uitgedragen op een vurig-lyriche, verhalende maar vaak ook mateloze toon, in de beste zin des woords". Schlamilch: "De term pianovirtuoos doet hem eigenlijk tekort, want naast een fenomenale techniek geeft Brackman niet alleen een getrouwe weergave van Beethovens lastige partituren, [hij] weet ook de kern van het ‘grote verhaal' van de componist over te brengen: het redden van de mensheid”. En dit "met een compromisloze eigenzinnigheid die voorwaarde is om Beethoven te kunnen vertolken”. In niets heeft deze innerlijke titanenstrijd aan actualiteit ingeboet. 

Bob Zimmerman, gezocht en gezien componist alsook Beethoven-bewonderaar in hart en nieren, was er die zondagmiddag in Bilthoven bij. Hij onderschrijft Schlamilchs bespreking ten volle, voegt eraan toe dat deze drie sonates zonder pauze aaneen een superieur programmaconcept blijkt. Zodoende ontvangt men, merkt Zimmerman op: "in een niet aflatende flow de ideeën achter deze werken in de juiste context. En daarbij: uit het hoofd! Daardoor ontstond er nog meer eenheid tussen Bernd, Beethoven en deze grootse werken in hun samenhang.” 

Kaarten à €20 bij de Rijnlandse Boekhandel en via muziekkamer-oegstgeest.org.