Planetarium in Dorpscentrum

heelal n Op 29 april wordt de kleine zaal op de begane grond van het Dorpscentrum veranderd in een echt planetarium.

“Tijdens het dit ‘Leiden European City of Science’-jaar is 29 april de ‘Dag van de oerknal’. Het is ook de 101e geboortedag van de Nederlandse astronoom Kees de Jager, de bedenker van ‘oerknal’ als Nederlandse vertaling voor big bang”, vertelt de in Oegstgeest wonende hoogleraar astronomie Ewine van Dishoeck. “In dat kader wordt er in Dorpscentrum Oegstgeest het NOVA Mobiel Planetarium opgebouwd. Een hele leuke gelegenheid voor iedereen in Oegstgeest die het heelal voor zich wil laten opengaan.”

Per gratis voorstelling kunnen er dertig mensen in het planetarium. “Je maakt als bezoeker een reis door het heelal en kunt daarna aan de aanwezige onderzoekers, ik ben er zelf ook, van alles vragen.”

In de koepel van het planetarium kunnen bezoekers precies zien hoe het heelal eruitziet. “We reizen naar het verleden om zo dicht mogelijk bij de oerknal te komen. Alle voorstellingen zijn live en interactief.”

Op 29 april begint tussen 10.00 en 17.00 uur ieder heel uur een show van ruim 45 minuten, voor dertig mensen. Gewoon binnenlopen is mogelijk, maar een plaatsje reserveren kan ook via www.universiteitleiden.nl/agenda.