Klagen en jubelen

Een klassieke klacht die ik regelmatig hoor in gesprekken die ik als predikant voer met mensen, eindigt meestal als volgt: '...maar ik mag niet klagen hoor.' Ik denk dan altijd – en soms spreek ik dat ook uit - van wie mag dat eigenlijk niet? De bijbel heeft een heel boek met Klaagliederen! Hierin betreurt de profeet Jeremia het lot van de verwoeste stad Jeruzalem en roept op tot omkeer. Herkenbaar ook nu: treuren om de steden die verwoest worden door het oorlogsgeweld in Oekraïne. De Klaagliederen worden al eeuwenlang gelezen en gezongen, juist in deze week: de zogeheten stille of goede week. Voor christenen al eeuwenlang de belangrijkste week van het liturgische jaar. Daarom is er voor deze week tussen Palmpasen en Pasen door de eeuwen heen veel muziek geschreven. 

Overal in het land klinkt deze week Passiemuziek: van Matteüs Passion tot de popmuziek in The Passion. Ondanks de voortgaande ontkerkelijking is deze traditie, met oude papieren, springlevend in ons land en in ons dorp. In Wassenaar klonk afgelopen weekend een eigentijdse Passion met ook een belangrijk aandeel van Oegstgeestenaren.


Afgelopen donderdag nam Rens Tienstra, dirigent van Capella pro Cantibus ons mee terug naar de tijd dat er in het Groene Kerkje nog Gregoriaans werd gezongen. In zijn sprankelende lezing over Passiemuziek vertelde hij dat er hier, in de nacht, tijdens de zogeheten tenebrae, de donkere metten, Lamentationes klonken: klaagliederen van Jeremia. Het bijzondere is: we weten hoe die klaagzangen hebben geklonken, omdat de muziek bewaard is gebleven in het zogeheten 'Oegstgeester koorboek' uit 1562! Rens liet ons horen hoe het klonk, door te live zingen uit dit eeuwenoude koorboek. Een historische sensatie: een klassieke klaagzang klonk eeuwen later op dezelfde plek. Komende zondag zal op dezelfde plek, na twee jaren waarin we beperkt Pasen konden vieren, eindelijk weer een Paasjubel klinken. We vieren dat het Licht sterker is dan het duister, goedheid sterker dan slechtheid, leven sterker dan dood. Zo is het Groene Kerkje al eeuwenlang een plek om te klagen en te jubelen. Ik wens u allen een vreugdevol Paasfeest!

ds. Rian Veldman