Afbeelding
Foto: Wim Langeveld

Gemeenteraadsverkiezing met een ernstig manco

* Van Oegstgeester burgers en Raadsleden vernam ik m.b.t. de verkiezingen observaties die niet geruststellen. De naar mijn mening belangrijkste tekortkoming (een gesloten stemlokaal) is echter noch door het Centraal Stembureau noch door de Gemeenteraad aan de orde gesteld.

Hieronder leg ik uit waarom wat betreft het laatste m.i. sprake is van een ernstig manco.

* Op de kandidatenlijst die iedere stemgerechtigde per post ontving staan ook de namen en adressen van de stemlokalen, zoals sinds jaar en dag dus ook Wijckerslooth, Van Wijckersloothplein 1.

* Stemgerechtigden kwamen op 16 maart 2022 echter tot de ontdekking dat er op die plaats geen stemlokaal gevestigd was. Op de deur bevond zich een verwijzing naar een stemlokaal elders. Dat met name ouderen, al dan niet met een rollator, besloten onverrichter zaken weer naar huis te gaan, is wat mij na 16 maart ter ore is gekomen. Niet ondenkbaar is dat andere buurt- en medeflatbewoners, toen ze dit hoorden om die reden de gang naar het stemlokaal achterwege hebben gelaten. 

* Het blijkt dat in de Verkiezingskrant van de Gemeente Oegstgeest (gevoegd bij de Oegstgeester Courant van 9 maart 2022) in het overzicht van de stemlokalen Wijckerslooth ontbreekt. Dat was dus ruim een week vóór de verkiezingen al bij het Centraal Stembureau bekend! De Voorzitter van het Centraal Stembureau (Burgemeester Jaensch) heeft de stemgerechtigden in Oegstgeest niet per brief hierover verwittigd, geen tent als stemlokaal op de parkeerplaats voor Van Wijckerslooth laten zetten, geen pendeldienst van Wijckerslooth naar een ander stemlokaal georganiseerd of een ander voor de burger vriendelijk initiatief genomen.

* Is deze constatering ernstig? Ja. Niet alleen omdat het niet onmogelijk is dat het gevolg van deze nalatigheid is dat de lijsttrekker van Lokaal Oegstgeest (lijst 6), Eelke van den Ouweelen, daardoor 1 1/5 stem, afgerond 2 stemmen, voor herverkiezing tekort is gekomen.

* Door burgers en Raadsleden zijn andere gesignaleerde tekortkomingen wél op de Raadstafel terecht gekomen. Op grond van die tekortkomingen besloot de Raad unaniem het Centraal Stembureau te verzoeken een hertelling te houden. In deze bijeenkomst van de Raad werd door de Burgemeester, tevens Voorzitter van het Centraal Stembureau, geen mededeling gedaan over het feit dat stemlokaal Wijckerslooth gesloten was.

* Toen de Burgemeester op 29 maart 2022 na hertelling de Gemeenteraad voorstelde de verkiezing rechtmatig te verklaren, besloot de Raad overeenkomstig. Ook bij die gelegenheid is de Raad door de Burgemeester niet geïnformeerd over het gesloten zijn van stemlokaal Wijckerslooth en de mogelijke consequenties daarvan.

Zou de Gemeenteraad daarover wél geïnformeerd zijn, dan zou naar mijn wijze van zien -mede gelet op het minieme tekort van 2 stemmen voor lijst 6 en ook de verdeling van de restzetels - de Raad hebben moeten besluiten te verzoeken tot herstemming over te gaan.

* Mijn conclusie: er is sprake van een democratisch tekort als gevolg van nalatig bestuurlijk handelen door het Centraal Stembureau van Oegstgeest. 

mr Jan J.L. de Soeten


Lentegroet Lief & Leedstraat

Beste buren,

Hierbij een Paaswens of een lentegroet,

want iets aardigs doet een mens altijd goed.

Of u nu Pasen viert of helemaal niet?

Ik hoop dat u toch van deze bloem geniet!

En het belangrijkste, dat u weet waar het om gaat:

we zijn er voor elkaar in deze Lief & Leedstraat.

De Lief & Leedstraat dat zijn zeventig namen:

de Lief & Leedstraat doen we namelijk samen!

Tenzij u zei: “Geen behoefte aan!”

Dan bel ik natuurlijk niet meer aan…

Maar ‘beter een goede buur dan een verre vriend’

is wat iedereen toch eigenlijk verdient?!

Met blije groet: 

Monique van der Gaag, één van de twee gangmakers van de Kerckwervelaan e.o.