In de hal van Dorpscentrum Oegstgeest leerden de vrijwilligers elkaar beter kennen. | Foto Wim van Tuijl
In de hal van Dorpscentrum Oegstgeest leerden de vrijwilligers elkaar beter kennen. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Geanimeerde bijeenkomst vrijwilligers Dorpscentrum

ontmoeten n Op donderdag 31 maart was er weer een bijeenkomst voor de vrijwilligers van het Dorpscentrum. Zoals altijd een gezellig gebeuren.

Door Wim van Tuijl

De vrijwilligersbijeenkomsten vinden elke laatste donderdagmiddag van de maand plaats in het Dorpscentrum onder de naam: ‘Petje Af’. De regelmaat staat borg om contacten tussen de vrijwilligers op ongedwongen wijze, onder genot van een drankje en een hapje, te bevorderen. 

Voorzitter van het Dorpscentrum, Joop Verdonk, geeft graag uitleg. “De gedachte erachter is om vrijwilligers, met hun pet van vrijwilliger op, altijd zo goed mogelijk klaar te laten staan voor anderen. Eén keer per maand gaat dit petje even af en is er even aandacht voor de vrijwilligers zelf. Dus die pet af en onder ons. ‘Petje af!’ betekent ook dat iedereen in verschillende rollen even zonder haar of zijn pet is. Bestuursleden zijn net zo goed vrijwilligers als mensen achter de bar, gastvrouwen en schoonmakers. Iedere vrijwilliger heeft zijn of haar specialiteit en is nodig om de organisatie goed te laten draaien”, vertelt hij. Vervolgt: “Petje af! Is ook om even (je hart?) te luchten. Je kunt het soms heet hebben onder je pet. Daarom is het fijn om in informele sfeer bijeen te komen en bij te praten. Daarna zet je de figuurlijke pet des te steviger op en ga je weer aan de slag.”
Joop vertelt dat ‘Petje af!’ ook uitdrukt dat je met respect naar elkaar, en naar al het werk dat je samen verzet, kijkt. Het is goed tijdens die bijeenkomsten waardering naar elkaar uit te spreken.
“Binnen deze informele bijeenkomsten kun je dingen die je bezig houden bespreken, ideeën delen, veranderingen voorstellen en plannen maken. Mochten er dingen zijn die boven je pet gaan, kun je het er met elkaar over hebben. Als je van een ander uitleg krijgt, kun je nieuwe inzichten krijgen en meer gemotiveerd raken om je vrijwilligerswerk uitvoeren”, legt Joop uit. Al die elementen bij elkaar maken deze bijeenkomsten zo waardevol. Petje af voor de organisatie van deze bijeenkomsten, die uitdrukken dat wordt omgezien naar de vrijwilligers en tevens waardering geven voor hun werk.

Joop merkt op dat er nog plek is voor vrijwilligers bij Dorpscentrum Oegstgeest. “We zoeken naar uitbreiding van het aantal gastvrouwen en gastheren. Er is ook iemand nodig die de roosteradministratie gaat bijhouden.” Belangstelling? Tel: 0653221747. E-mail: joopverdonk@dorpscentrum.nl.


Webinar Water Natuurlijk 

uitleg n Waterschapspartij Water Natuurlijk organiseert op woensdagavond 20 april een webinar waarin wordt uitgelegd wat actuele wateronderwerpen zijn in ons gebied, hoe het waterschap werkt en waar Water Natuurlijk voor staat. 

Hoe zorgen we voor mooi en natuurlijk water, met veel verschillende en gezonde waterplanten, vissen en andere waterdiertjes? Hoe zorgen we dat we bij zware regenbuien de wijk droog houden? Wat doen we tegen verzilting en bodemdaling? Wat doen we met het water in de stad en in het buitengebied om beter in te spelen op de klimaatverandering?


Haak aan bij het webinar van Water Natuurlijk op 20 april. Regiovoorzitter Otto Cox, fractievoorzitter Sita Dewkali en hoogheemraad Waldo von Faber praten je bij en zullen ook vragen beantwoorden. Het webinar is van 19.30 tot 20.30 uur en vindt plaats via Zoom. Geef je op bij Monique Lamers, mamlamers@outlook.com, je krijgt dan de zoomlink toegestuurd.
Meer informatie: Otto Cox, wijzer55@gmail.com