'We zijn doorgegaan met repeteren binnen de mogelijkheden die er waren'. | Foto Mart Binnendijk
'We zijn doorgegaan met repeteren binnen de mogelijkheden die er waren'. | Foto Mart Binnendijk Foto: Mart Binnendijk

Indrukwekkend Passieconcert Cappella pro Cantibus

muziek n Het heeft vanwege de coronapandemie en de daarbij behorende lockdowns twee jaar geduurd voordat Cappella pro Cantibus het voor 4 april 2020 geplande Passieconcert ten gehore kon brengen. Gelukkig kan het publiekelijk optreden weer. Op zaterdag 9 april heeft het koor in de Regenboogkerk het concert ten gehore gebracht. Het was een succes. De optredens van zowel 16.00 uur als die van 20.00 uur waren druk bezocht. Het benadrukt de blijdschap dat fysiek optreden met publiek mogelijk is.

Door Wim van Tuijl

Het beluisteren van de Mattheüs Passion of een passieconcert met een mis van werken en componisten past perfect in de week tussen Palmzondag tot het sterven van Jezus (Goede Vrijdag). Dirigent Rens Tienstra, trok een parallel met de coronacrisis: “Een crisis als een pandemie geeft, hoe negatief ook in de gevolgen, een bijzondere lading aan het repertoire dat spreekt van droefenis, bekering en vooral: hoop. Misschien wel juist in dit soort perioden blijkt ook de actualiteit van meesterwerken van componisten die inmiddels al eeuwen oud zijn. Net als de huidige wereld beweegt dit Passieconcert tussen sterk uiteenlopende gevoelens.



Klein orkest

Onzekere voorbereidingen gingen vooraf aan de organisatie van dit Passieconcert. Vanwege de begin dit jaar nog geldende coronabeperkingen is niet gekozen voor muzikale begeleiding door een groot orkest, maar voor alleen orgel en cello. Er kwamen werken van diverse, veelal oudere, componisten aan bod, zoals Thomas Weelkes, Thomas Tallis, Henry Purcell, Tomas Luis de Victoria en Antonio Lotti. Het vocale en muzikale hoofdgerecht was ‘Jesu, meine Freude’ van de beroemde componist Johann Sebastiaan Bach. Alle teksten relateerden aan de gebeurtenissen voorafgaand aan de kruisiging en sterven van Jezus. Het koor gaf dat duidelijk weer in sobere, maar kwalitatief rijke vertolking van het repertoire. Daarbij werd Cappella pro Cantibus uitstekend muzikaal ondersteund door organist Jaco van Leeuwen en cellist Martijn Kortleve.


Blijven repeteren

Opvallend was de hoge zangkwaliteit van het koor. Rens Tienstra: "We zijn ondanks de coronaperiode doorgegaan met repeteren binnen de mogelijkheden die er waren. Denk aan digitale repetities en toen daartoe de mogelijkheden waren, zijn we buiten gaan repeteren. We hebben gerepeteerd op een schoolplein, in een fietstunnel en hebben gebruik gemaakt van de tuin van de lokale Rooms Katholieke kerk”, verklaarde hij. Voorzitter Heleen van Diggele: "Ja, met kunst en vliegwerk hebben we de gang erin kunnen houden. Het doel was ook om de saamhorigheid van de groep te blijven bewaren.”

De toehoorders waren enthousiast over de uitvoering van dit Passieconcert. Dit gegeven werd ondersteund met een staande ovatie.