Spelers Fiks 1 op de foto met de harde supporterskern.
Spelers Fiks 1 op de foto met de harde supporterskern. Foto: Wim van Tuijl

Fiks bereikt Tussenklasse na tweede zege op Mid Fryslân

Sporthal De Cuyl ontplofte na het slotsignaal van de returnwedstrijd Fiks-Mid Fryslân. Er stond 21-20 als eindstand. Na de zege afgelopen dinsdag 5 april in Grou is de voorsprong in het drieluik 2-0 en een derde allesbeslissende ontmoeting niet meer nodig.

“Heerlijk”, sprak een glunderende Youp Coli na afloop. “Nu behoort Fiks, als relatief kleine club, tot de beste 20 verenigingen van Nederland.”Hij heeft het gelijk aan zijn zijde.
In de nieuwe zaalcompetitieopzet brengt de KNKV het aantal teams in de Korfballeague terug van 12 naar 10. Daaronder komt een Tussenklasse van eveneens 10 teams en pas daaronder de twee hoofdklassen. Na de reguliere competitie moest Fiks zich via play off wedstrijden zien te plaatsen voor dit nieuwe niveau. Na zich te hebben ontdaan van Pernix kruiste Mid Fryslân het pad. Op papier een sterkere tegenstander omdat deze in haar poule als nummer één was geëindigd. Op dinsdag 5 april jl. was de eerste ontmoeting in Grou. Lange tijd stond de thuisploeg op voorsprong, maar Fiks had het vermogen in de wedstrijd te blijven en deze 17 minuten voor tijd te kantelen. Uiteindelijk verliet Fiks Friesland met een 20-23 zege op zak.

Veerkracht geeft de doorslag
Afgelopen zaterdag was de return. De winst in Friesland was een steun in de rug maar zeker geen garantie van een nieuwe zege. De tegenstander beschikt over een goede ploeg en liet dat zien. Uit het spel viel af te leiden dat op beide teams veel druk op de spelers stond. Aan beide kanten verliep het spel geregeld rommelig in de spelopbouw. Begrijpelijk gezien de grote belangen van het resultaat van deze ontmoeting. De Friezen wilden winnen om een derde wedstrijd af te dwingen. Fiks streefde ernaar nu het karwei af te maken en het trouwe publiek op een positief resultaat te trakteren. Wellicht juist door de spanning die op de spelers lag, ontspon zich qua scoreverloop een boeiend spektakel. Net als in de eerdere ontmoeting nam Mid Fryslân het voortouw. Na 2-4 leek Fiks het initiatief over te nemen. Scores van Melissa Heijne, Ilse Hazekamp, Lianne Anholts en Michelle Rozenbroek leidden tot 6-4. De omslag had een korte houdbaarheid. De Friese formatie kwam terug in de wedstrijd en pakte met 10-11 de leiding bij rust. Fiks liet veerkracht zien door de negatieve tussenstanden niet te hoog te laten oplopen. Het vele publiek bleef hartstochtelijk aanmoedigen. Youp Coli beaamde volmondig: “We hebben een fantastisch publiek en ook vanaf de bank met onder andere de reserves kregen we volop vocale aanmoedigingen”, prees hij de spreekwoordelijke negende man. “Bovendien kent het team een enorm doorzettingsvermogen, we vechten voor iedere bal en geven nooit op”, verklaarde hij. Inderdaad elementen, die Fiks volop in de wedstrijd hield en het vertaalde in verovering van de leiding in de 38e minuut door Kevin Vreeken. Het bleek de ommekeer. Zeker toen Youp Coli na de gelijkmaker met twee rake schoten Fiks op 18-16 bracht. De Fiksverdediging hield stand tegen de aanvallende druk van de tegenstander. Na 21-18 leek het pleit beslist, maar één minuut voor tijd kwam Mid Fryslân terug tot 21-20. De feestvreugde na afloop was ongekend. De foto omschrijft dat beter dan woorden.
Trainer Aad Rijthoven, die Fiks na het seizoen verlaat, gaf aan dat er veel spanning op de wedstrijd stond tussen deze aan elkaar gewaagde tegenstanders. “Vooral toen Michelle Rozenbroek met een achillespeesblessure moest afhaken, kneep ik hem voor het verdere verloop. Bovendien ontbrak Dominic van Welzen wegens ziekte. Ik bracht Hilde Warmerdam en later ook Sascha de Haan en Roy Vreeken in. Toen bewees mijn team daadkracht en de wil om de winst, ondanks die tegenslagen, te pakken. Werkelijk, een geweldige mentale instelling als ploeg lag aan de basis om het optimale resultaat te behalen”, complimenteerde hij.
Het behoeft geen betoog dat in de Fikskantine lange tijd een uitbundige sfeer heerste.

Scores eerste wedstrijd: Dominic van Welzen (5), Melissa Heijne, Michelle Rozenbroek en Kevin Vreeken (allen 4), Lianne Anholts en You Coli (beiden 2), Jan Anholts en Mart Hortensius (1).

Afgelopen zaterdag scoorden: Youp Coli (4), Kevin Vreeken, Melissa Heijne en Lianne Anholts (3), Michelle Rozenbroek, Jan Anholts en Mart Hortensius (2), Ilse Hazekamp en Roy Vreeken (1).

Youp Coli springt trainer Aad van Rijthoven spontaan in de armen nadat hij drie minuten voor tijd de stand op 20-17 weet te brengen.