Op zaterdag 9 april signeert Ruurd Kok.
Op zaterdag 9 april signeert Ruurd Kok. Foto:

Ruurd Kok signeert bij De Kler

lezen n Bij Boekhandel De Kler signeert op zaterdag 9 april van 14.00 tot 16.00 uur de Leidse archeoloog en journalist Ruurd Kok zijn boeken Denken over herdenken en Als de bom valt.

Denken over herdenken (Verloren, 2021) gaat over de actuele betekenis van oorlogsmonumenten, driekwart eeuw na de Tweede Wereldoorlog. Net als de belangstelling voor de oorlog groeit het aantal oorlogsmonumenten nog steeds. Herdenken wordt steeds meer beleving en monumenten onderdeel van een recreatieve infrastructuur.

Wat gebeurt er bij oorlogsmonumenten als de herdenkingen voorbij zijn? Welke emoties roepen die plekken op bij bezoekers? Wat maakt iets tot een herdenkingsplek? Voor het antwoord op deze vragen bezocht Ruurd Kok afgelopen jaren tientallen oorlogsmonumenten in binnen- en buitenland. Zijn reportages van deze bezoeken vormen de basis voor nadere analyses en beschouwingen. 

Voor Als de bom valt (Ginkgo, 2021) ging Ruurd Kok in de omgeving van Leiden op zoek naar sporen van de Koude Oorlog en naar de persoonlijke verhalen achter deze stille getuigen. De verhalen laten zien welke gevolgen de internationale spanningen hadden voor de Leidse regio.

Schuilbunkers, noodwaterkeringen en luchtwachttorens zijn slechts enkele bouwwerken die in Leiden en omgeving herinneren aan het militaire machtsvertoon dat de wereld vier decennia lang in een ijzige greep hield. Deze periode van hoogoplopende spanningen kwam ten einde met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, in december 1991.


Het is verrassend te ontdekken op hoeveel plekken in onze dagelijkse omgeving maatregelen werden genomen vanwege de dreiging van een atoomoorlog. Plekken die soms onherkenbaar zijn, een tweede leven kennen of nog dezelfde functie hebben. Na jaren van verwaarlozing is er door de Russische inval in Oekraïne opnieuw belangstelling voor schuilkelders en is oorlogsdreiging een actueel thema geworden.

Afbeelding