Voetbalhistorie

Simon Kuper herinnert zich ASC 

voetbal n In 'Europese velden - Landschap van het amateurvoetbal' van fotograaf Hans van der Meer is een essay van de bekende Nederlands-Britse sportpublicist Simon Kuper opgenomen, dat begint met de woorden: "Als ik mijn ogen sluit en terugdenk aan mijn jeugd, zie ik mezelf met de bal aan de voet over een hobbelig veld in Oegstgeest rennen. Ik ben twaalf jaar oud en draag het rood-zwart van mijn club, de Ajax Sportman Combinatie."


"Het is een koude zaterdagochtend in de herfst. ASC heeft slechts één veld voor zijn vele elftallen, maar er is tenminste wel een echte tribune. Daarop zitten kinderen die ik van school ken: rokende tieners, omringd door blonde meisjes op wie het voetbalveld een mysterieuze, magnetische kracht lijkt uit te oefenen. De jongens maken cynische opmerkingen over de kwaliteit van het spel beneden hen. Ik dribbel voorbij twee tegenstanders en alleen voor de keeper schiet ik in de verre hoek. Wij winnen met 4-1 van Teylingen. Ik heb de foto's nog; mijn vader heeft ze gemaakt. Ik zie hem nog staan, halfbevroren achter het doel."


En Kuper sluit zijn essay af in de volgende bewoordingen: "Aan de muur van mijn studeerkamer hangt een foto die ik van Hans van der Meer heb gekregen. Hij is van het ASC-veld uit mijn jeugd. In de laatste twintig jaar hebben ze het terrein blijkbaar wat verfraaid - er staat nu een echt hek achter het doel - maar veel is er niet veranderd. 


Wat je als eerste opvalt zijn de kleine bakstenen huisjes achter het terrein. Ik merk dat ik me dat stukje Oegstgeest even goed kan herinneren als ons toenmalige huis in Leiden. Het is een van de meest betekenisvolle plekken in mijn leven, maar nooit kwam het in me op dat iemand anders dan een halfbevroren vader het zou willen fotograferen."


Rob Siekmann