Leerlingen pitchten hun ideeën voor de vierkoppige jury waarin ook burgemeester Jaensch plaatshad. | Foto Willemien Timmers
Leerlingen pitchten hun ideeën voor de vierkoppige jury waarin ook burgemeester Jaensch plaatshad. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Lezing Marjan Minnesma en duurzame wedstrijd op Rijnlands Lyceum

urgenda n Op woensdag 16 maart kwam Marjan Minnesma, directeur van de stichting Urgenda, een lezing geven over duurzaamheid in Rijnlands Lyceum Oegstgeest.

Daarna volgt een wedstrijd voor de aanwezige leerlingen: het verzinnen van een duurzaam idee voor het Rijnlands Lyceum.

De leerlingen pitchten hun initiatieven voor een gelegenheidsjury bestaande uit expert Marjan Minnesma, burgemeester Emile Jaensch, rector Erica van Langen en leerling Claartje Goedhart.

De volgende ideeën werden gepresenteerd:

1. Leer leerlingen moestuinen te onderhouden (waarin eten voor de kantine verbouwd wordt) als vak of in plaats van corvee. 

2. Isoleer goed en verwarm de school efficiënt door aluminium achter radiatoren te plaatsen, papieren bekertjes weg te halen (laat leerlingen zelf flessen meenemen) en alle geef alle hand-outs van docenten op Teams om papierverbruik te minimaliseren.

3. Voer de Remarkable in: een iPad waarop aantekeningen en documenten kunnen worden gemaakt. Dit in plaats van schriften en papieren hand-outs.

4. Maak vlees duurder in de kantine en vleesvervangers goedkoper. 

Het winnende idee was ‘idee 2’, en dit zal worden uitgevoerd worden door het Green Team (bestaande uit leerlingen).


Schetsontwerpen kunstwerk         Nieuw-Rhijngeest tentoongesteld

kunst n Vanaf vrijdag 25 maart tot 5 april zijn de vier schetsontwerpen voor het kunstwerk in Nieuw-Rhijngeest tentoongesteld in het gemeentehuis aan de Rhijngeesterstraatweg. Kom kijken naar de schetsontwerpen van Atelier van Lieshout, Folkert de Jong, Kathrin Schlegel en de SpaceCowboys.

Vanaf november hebben deze kunstenaars dankzij de provincie Zuid-Holland en de gemeente Oegstgeest officieel in opdracht van Cultuurfonds Oegstgeest gewerkt aan een schetsontwerp, een beeldend antwoord op de vraag Hoe wordt de Limes tot beeld? Dit gebied aan de Noordgrens van het Romeinse Rijk kent een rijke geschiedenis getuige de archeologische opgravingen en wie weet dat nu nog?

De grens van het Romeinse rijk, de Limes - in Zuid-Holland de Oude Rijn - is in 2021 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed en krijgt op talloze manieren veel aandacht, in Oegstgeest aan de Rijn met een kunstwerk in de openbare ruimte. Park Landskroon, gelegen tussen het Bio Science Park en het bewoonde gebied, is de plek waar het kunstwerk moet komen. Waar het precies zal worden uitgevoerd is aan de kunstenaars.

Tijdens de openingstijden van het gemeentehuis kan iedereen de schetsontwerpen bekijken én een voorkeur aangeven. De selectiecommissie kiest het uit te voeren ontwerp op 6 april zonder last of ruggespraak, maar alle stemmen hebben ook invloed op de besluitvorming. 

Afbeelding