Democratie

Twee weken geleden wandelden wij in twee dagen van het Kralingse Bos in Rotterdam naar Delft. Mooie natuur is dichterbij dan je denkt. Ik heb niet bijgehouden hoeveel verkiezingsposters we op onze route tegenkwamen. We grapten al dat we in de war raakten van zoveel keuzemogelijkheden. Vanaf al die posters keken de lokale gemeenteraadskandidaten mij aan. De één met een ‘wir schaffen das-blik’, de ander met een iets meer bescheiden glimlach. Die laatste wekte bij mij eerlijk gezegd toch meer vertrouwen. Gelukkig hoefde ik alleen in Oegstgeest te stemmen, maar ook hier keuze genoeg. Hopelijk heeft u dat ook gedaan. We zijn ons sinds kort weer extra bewust van het voorrecht in een democratie te leven. Daar moeten we zuinig op zijn. Kiezers èn de gekozen bestuurders. Macht kan rare dingen met je doen…


Een beetje tevreden met de uitslag en daarmee nieuwe samenstelling van de gemeenteraad? Op wie u ook gestemd heeft, ik wens u van harte toe dat uw uitverkoren kandidaat alle verkiezingsretoriek zal waarmaken voor zover in zijn of haar vermogen ligt. ‘Praatjes vullen geen gaatjes’, zeiden wij thuis altijd. Met andere woorden; je hebt niet veel aan mooie woorden als je ze niet waarmaakt. En ook niet wanneer je als oppositiepartij principieel dwarsligt waardoor niets tot stand kan komen. Dus beste nieuwe gemeenteraadsleden en aanstaande wethouders, er wacht jullie een grote uitdaging. Na uw benoeming als raadslid of wethouder bent u officieel ‘dienaar van het volk’. Nogal een verantwoordelijkheid.

 

Ik wens het nieuwe gemeentebestuur een raadsperiode waarin men met elkaar eendrachtig en constructief samenwerkt om tot stand te brengen wat men in de verkiezingsprogramma’s heeft beloofd. Dat burgers hun mogelijke ontevredenheid alleen beschaafd uiten en u zich veilig kunt blijven voelen. Burgers, vooral de kwetsbare, wens ik toe dat hun belangen niet over het hoofd worden gezien. Democratie is meer dan de mogelijkheid een stem uit te brengen.


Mieke Kerkhof-Scheenaard