Oegstgeest: 7 partijen en hun 7 lijsttrekkers

* Het is al vaker gezegd dat fuseren van Oegstgeest met Leiden onverstandig is. Nadelen, geen voordelen. Slechts enkele voorbeelden. Mevrouw Fleur Spijker, de D66 bouwwethouder in Leiden, schreef dat zij er is om projectontwikkelaars te faciliteren (en dat is te zien!). Kennelijk niet om serieus naar inwoners te luisteren. Een kleine vijftien bewonersverenigingen hebben de afgelopen jaren het overleg met haar opgezegd. Oegstgeestenaren bedanken voor zo’n scenario. Evenals voor de zeer geringe invloed in een na fusie ontstane grotere gemeenteraad, het onvoldoende functioneren van Servicepunt 71, de te verwachten dorpsbrede parkeerlasten, de gegarandeerd hogere OZB, de nog grotere afstand tussen burger en bestuur, enz.

* In de NRC van 19 februari 2022 viel nog eens te lezen dat de Groningse hoogleraar Allers, expert op het gebied van gemeentelijk fusies, in een reeks onderzoeken heeft aangetoond dat van alle veelgenoemde voordelen van fusie in de praktijk niets terecht komt. Conclusie: niét doen dus.

* Gelukkig is een en ander ook doorgedrongen tot de Oegstgeester politiek. Dit bleek op 7 maart 2022 tijdens het Oegstgeester lijsttrekkersdebat. Alle 7 lijsttrekkers van alle 7 partijen, dus unaniem, spraken zich uit vóór het behoud van de zelfstandigheid van Oegstgeest (zie o.m. Leidsch Dagblad 9 maart 2022). Dat betekent dat de Oegstgeester burger de nieuwe Gemeenteraad daaraan mag houden. Maar waaraan nog meer? 

1)  Dat iedere coalitie die gevormd wordt deze uitspraak in het coalitieakkoord behoort op te nemen.

2)  Dat geen der partijen een pro-fusiewethouder mag voordragen zoals PrO dat met de herhaalde benoeming van wethouder Glasbeek, woonachtig in Leiderdorp, in de afgelopen collegeperiode heeft gedaan.

3)  De uitspraak over de zelfstandigheid van Oegstgeest, gedaan door de 7 lijsttrekkers namens hun partijen, heeft ook consequenties voor de voorzitter van de Gemeenteraad Burgemeester Jaensch. Hij zal die uitspraak in de Gemeenteraad openlijk en zonder mitsen en maren moeten accepteren en alle op fusie gerichte activiteiten moeten beëindigen. Het alternatief is het burgemeesterschap van Oegstgeest opgeven. Dit om te vermijden dat het vertrouwen van de Oegstgeestenaar in het bestuur van de Gemeente nog verder keldert.

4)  Van de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, de heer Smit, mag de Oegstgeestenaar verwachten dat hij zijn pogingen t.b.v. een fusie van Oegstgeest met Leiden beëindigt. Als inwoner van Oegstgeest kan hem de uitspraak van de 7 lijsttrekkers voor een zelfstandig Oegstgeest niet ontgaan zijn. Evenals een eerdere gelijkluidende uitkomst van een peiling onder de Oegstgeester inwoners.


* Oegstgeest heeft recht op een transparant en democratisch opererend openbaar bestuur.

Daar heeft het de laatste jaren helaas in niet geringe mate aan ontbroken. 


mr Jan J.L. de Soeten


Het nieuwe zwembad                         en de nieuwe Raad

Diverse DNVVP leden hebben vlak voor de verkiezingen aan alle toen in de raad actieve partijen gevraagd hoe zij denken over een nieuw zwembad.


'De locatie blijft het Poelmeer-terrein'

Alweer het vierde unanieme antwoord, ja natuurlijk: wij zijn voor een nieuw zwembad.

Maar kan men nu bij de politieke onderhandelingen ook uitgaan van o.a. de volgende punten:

1. de locatie blijft het Poelmeer terrein, zoals alle partijen al tig maal hebben besloten, de afgelopen 15 jaar.

2. er komt een nieuw betrouwbaar degelijk onderzoek naar wat voor zwembad het kan en moet worden. Er moet daar wel een redelijk budget voor komen.

3. Een openings-streef datum zou 1 april 2027/2028 moeten kunnen zijn, maar niet echt later.

4. Men benoemt een zwembad commissie met bijvoorbeeld 2 raadsleden, een ambtenaar, een van de 4 zwemverenigingen, 1-2 Oegstgeestenaren en een van ons: DNVVP. Daarmee is alle benodigde kennis en ervaring beschikbaar en kan er efficiënt gewerkt worden. Misschien ook wel de nieuwe wethouder, mits hij zelf kan zwemmen. En alle zittingen en verslagen zijn openbaar. Tot dat het gaat over de daadwerkelijke aanbestedingen, want dat kan dan weer nadelig zijn voor ons allen.


De Nieuwste Vrienden Van Poelmeer.

(O.a. Maarten, Sietske, Simon, Joost, Eva, Kathy, Jerry, Erik, Arua, Michael, en met dank aan de zwemverenigingen)


sites.google.com/view/hetnieuwzwembadpoelmeer