Afbeelding
Foto:

Impressies van een stembureaulid

“Als het elastiekje erom zit, dan is het goed”. Dat constateerde een tevreden stembureaulid, na ieder stapeltje van 25 ingenomen stempassen.


Op 16 maart jl. was ik stembureaulid, één van de ruim 70 Oegstgeestenaren bij de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Het was ruim 25 jaar geleden voor de laatste keer geweest. Er was veel vertrouwd, maar ook veel nieuw. 

Een lange dag van ca 10 uur, soms druk, soms heel stil, stemmers ontvangen, kennismaken met collega’s-voor-één-dag, iedereen een vaste positie, secuur werken volgens strak protocol, een wedstrijdje wie als eerste stembureau de correcte uitslagen kon doorgeven. 

Het proces liep nu gesmeerder, je moest vooraf examen doen waarvoor je kon zakken, er was een training over een efficiëntere telmethode, ieder uur wisselden de leden van positie achter de stemtafel.

Ik was lid van één van de twee stembureaus in Het Dorpscentrum, dus lokken van potentiele kiezers naar jouw tafel werd een methodiek.

Tijdens de dag constateerden we dat Oegstgeest een grote diversiteit aan inwoners kent uit vele windstreken. Dat jongeren die voor het eerst stemden een traktatie kregen. En dat iedereen het belangrijk vond om te gaan stemmen. Om één minuut voor negen was er de laatste stemmer, die hard had gefietst om op tijd te zijn. Dat was mooi om te zien. 

Na sluiting van de stembussen: stemmen tellen, checken, dubbelchecken, en dan na ruim een half uur een eerste voorlopige uitslag: Rozendaal en Schiermonnikoog: here we are! 

Na het stembureau werd het een gezellige boel. Verzamelen in het gemeentehuis, met al die collega's die de hele dag hetzelfde hadden gedaan. Met veel kandidaten van de zeven partijen, gespannen of ze waren gekozen. Pers, politieke partijen, afdeling communicatie waren natuurlijk ook aanwezig. Er heerste een wat ingehouden zenuwachtige stemming, afhankelijk of je tot de voorlopige verliezers of winnaars hoorde. Het was als de sfeer bij de Oudejaarsreceptie, die al jaren vanwege Corona niet meer was georganiseerd. De burgemeester als ceremoniemeester, om de uitslagen van de stembureaus en de regiogemeenten toe te lichten. Omringd door dezelfde ‘usual suspects'. Gelukkig was de drank ruim voorradig.
Als enige ontbrak BVNL, die zich had verschanst in hun eigen bastion-restaurant, alleen voor Oegstgeestenaren.

Na afloop om ca 00.30u kwam er iemand naar me toe en vroeg: “ Volgende keer weer? Of moet er eerst een reüniebijeenkomst met alle stembureauleden worden georganiseerd, om ervaringen uit te wisselen? Met een goede spreker over een mooi verkiezingsonderwerp. Als er maar drank bij is.”
Dat is een goed idee!


Harry Vissers