Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Reacties op de verkiezingsuitslag

politiek n De gemeenteraadsverkiezingen pakten voor de ene partij beter uit dan voor de andere. Hart voor Oegstgeest verdubbelde, het CDA halveerde en Progressief Oegstgeest pakte de winst. Lokaal Oegstgeest lijkt te verwijnen uit de raad.

Hieronder de reacties van de zeven politiek partijen op de uitslag.


Progressief Oegstgeest

“Progressief Oegstgeest (PrO) en de lokale afdelingen van de Partij van de Arbeid en GroenLinks zijn erg blij met de uitzonderlijk goede uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. De kiezers hebben PrO de grootste partij in Oegstgeest gemaakt en dat is een resultaat waarvoor wij zeer dankbaar zijn.

Dorien Scheffers heeft genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een raadszetel. Zij was blij verrast over dit resultaat, maar heeft besloten zich voorlopig in te zetten als commissielid, zoals ze ook vooraf van plan was.

Inmiddels hebben we het initiatief genomen voor het vormen van een nieuw college en hebben Siebe Riedstra aangesteld als verkenner. PrO zet in op een krachtig gemeentebestuur dat werk wil maken van de uitdagingen van deze tijd.

Onze thema’s Groen, Sociaal en Wonen zijn ook de kernpunten voor PrO in de collegevorming. We willen snel de eerder afgesproken nieuwe betaalbare woningen realiseren. Verder vinden we uitvoering van het achterstallig onderhoud cruciaal. We willen ook werk maken van de Oegstgeester duurzaamheidsagenda en vinden dat het gemeentebestuur meer aandacht moet hebben voor inwoners met financiële problemen, cultuurbeleid en voor de uitdagingen in de jeugdzorg. Tot slot zetten we in op een Jeugdraad om de belangen van jongeren in de gemeente te behartigen.”


D66

“D66 Oegstgeest (kleine foto) is dankbaar voor alle Oegstgeestenaren die hun vertrouwen aan onze kandidaten hebben gegeven. Wij feliciteren graag Progressief Oegstgeest en Hart voor Oegstgeest met hun winst en BVNL met hun zetel. Wij zijn trots op ons resultaat als tweede partij van Oegstgeest en zijn blij met de sterke achterban die onze kandidaten hebben verzameld. De nieuwe raad gaat progressiever zijn, en voor een groter deel uit vrouwen bestaan, waar wij met trots ons steentje aan bijdragen. De inwoners hebben duidelijk gekozen voor een ander soort politiek in Oegstgeest. Invulling geven aan een andere bestuurscultuur is voor ons nu de belangrijkste opdracht. Wij willen tot een raad-breed bestuursakkoord komen over hoe wij de komende jaren met elkaar ons dorp willen besturen. Hierin moet in het bijzonder aandacht zijn voor de positie van de inwoners. Te vaak is besluitvorming ondoorzichtig en staan de gemeente en onze inwoners tegenover elkaar. Een open cultuur en een betere communicatie moeten deze verhouding verbeteren. Wij staan klaar om verantwoordelijkheid te nemen. Samenwerking met PrO ligt voor ons nu voor de hand en verder staan wij open voor iedereen die met ons voortvarend aan een inhoudelijke agenda voor Oegstgeest wil werken. Bedankt voor uw vertrouwen!”


VVD

“Allereerst willen wij PrO, D66, HvO en BVNL feliciteren met hun zetelwinst. De VVD dankt de vele kiezers die ook dit keer hun stem en vertrouwen aan de VVD hebben gegeven. Uiteraard zijn wij teleurgesteld met dit resultaat en dat wij een zetel hebben verloren, maar de VVD is en blijft een relevante partij in Oegstgeest en het is onze opdracht om het vertrouwen in de komende jaren weer terug te winnen. Wij zien er naar uit om ook de komende periode samen met anderen er de schouders onder te zetten om onze prachtige gemeente weer een beetje beter te maken.”


Hart voor Oegstgeest

“Hart voor Oegstgeest (foto) is met de winst van twee zetels verdubbeld in de raad en daarmee een grote winnaar van de verkiezingen. Onze campagne, waar we ons vooral gericht hebben op een zelfstandig Oegstgeest met een transparant bestuur waarbij de belangen van inwoners centraal staan, heeft de kiezers aangesproken. Daarnaast hebben onze plannen voor een dorpsplein, geluidswal langs de A44, ondergronds brengen van de hoogspanningskabels bijgedragen aan het succes.

De komende vier jaar willen wij ons richten op transparant bestuur waarbij de inwoners betrokken worden. Daarom willen we ook een jeugdraad en dat adviesraden, zoals de Sportfederatie, weer een belangrijker rol krijgen.

De grote uitdagingen op bouwgebied, de omgevingsvisie, de energietransitie, het achterstallig onderhoud en de problemen in de jeugdzorg vragen om goed doordachte lange termijn oplossingen. Daarvoor is een breed maar vooral stabiel college nodig, dat het vertrouwen van de inwoners in de lokale politiek kan terugwinnen. Hart voor Oegstgeest draagt daar graag aan bij.”


CDA

“We hoopten natuurlijk op een betere uitslag, en het resultaat is voor ons dan ook teleurstellend; enkele tientallen stemmen tekort voor een derde zetel. We feliciteren PrO, D66, HvO met hun goede resultaat. Alle CDA-stemmers bedanken we van harte voor hun steun.

De missie van het CDA Oegstgeest was en is om te helpen zorgen dat het in Oegstgeest over 10, 20 jaar minstens zo fijn wonen is als vandaag. Zo’n 1.500 Oegstgeestenaren hebben daarvoor via hun stem hun vertrouwen aan ons gegeven. De komende jaren zal de CDA-fractie zich met veel energie gaan inzetten om onze ideeën en deze steun om te zetten in resultaten die het dorp voor de toekomst sterker maken.”


BVNL

“BVNL Oegstgeest is trots op het resultaat van de gemeenteraadsverkiezing en op de behaalde zetel in de gemeenteraad van Oegstgeest. BVNL dankt de kiezer voor het in ons gestelde vertrouwen. De komende vier jaar zullen wij vooral naar de inwoners van Oegstgeest luisteren en ons in het belang van de inwoners inzetten.

Dat is ook hard nodig, want met de winst van de Progressief Oegstgeest ziet de toekomst van ons mooie dorp er somber uit. Wij begrijpen niet waarom zoveel mensen hebben gestemd op een partij die toen zij in het bestuur zat bewezen heeft de inwoners alleen maar lastig te vinden. Een partij waarvan de bestuurder het niet nauw neemt met de waarheid, die is afgetreden en vervolgens weer vrolijk terugkomt.

Wij zullen ons daarom hard blijven maken voor een open en betrouwbaar bestuur, meer inspraak voor inwoners en het voorrang verlenen aan inwoners van Oegstgeest bij het toekennen van sociale huurwoningen.

Het actuele gedoe rondom de hertelling van de stemmen in Oegstgeest is helaas weer een voorbeeld van hoe het niet moet in de gemeente en markeert meteen weer een valse start. Wat BVNL betreft is de uitslag van de verkiezing pas definitief na een hertelling.”


Lokaal

Lijsttrekker Eelke van den Ouweelen van Lokaal Oegstgeest laat weten dat ‘het in de toekomst besloten ligt’. Hij doelt daarmee waarschijnlijk op de uitkomst van een eventuele hertelling en de aandacht voor zijn lijst met ‘grove nalatigheden’ die hij maandag jongsleden aan het Centraal Stembureau voorlas.


Samenstelling van de Oegstgeester gemeenteraad

politiek n De nieuwe gemeenteraad van Oegstgeest, die op woensdag 30 maart geïnstalleerd wordt, bestaat uit de volgende 21 personen:

Progressief Oegstgeest: Melanie van Driel, Tom Groot, Nico Janssen, René Sepers en Menno Welling

D66: Elfred Bus, Jolijn Kouwenoven, Lydie Vellema, Natalie Jonkers en Arne-Jan Vos

VVD: Matthijs Huizing, Marcella Kemper, Inge Oosterhuis en Sven Spaargaren

Hart voor Oegstgeest: Karin Rosdorff, Dick de Groot, Maarten van Tol en Jaap van den Broek

CDA: Eibertjan van Blitterswijk en Joke Welsink

BVNL: Onno Laarhoven.


Dit betreft een voorlopige samenstelling van de raad. Het is niet ondenkbaar dat een aantal van deze raadsleden wethouder wordt. Ook is er een kans dat er toch nog een hertelling plaatsvindt, en wellicht Eelke van den Ouweelen alsnog namens Lokaal in de gemeenteraad plaatsneemt.

Afbeelding