Voorzitter Nico Anten en Nico Schuit bij de verbouwde orangerie. | Foto Willemien Timmers
Voorzitter Nico Anten en Nico Schuit bij de verbouwde orangerie. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Orangerie Oud Poelgeest omgebouwd tot appartement voor Oekraïners

vluchtelingen n Sinds Rusland de oorlog in Oekraïne begon, zijn veel mensen het land ontvlucht. Veel Oekraïners zoeken onderdak in Nederland en dus ook in Oegstgeest.

Door Willemien Timmers

Afgelopen twee weken zijn vrijwilligers op landgoed Oud-Poelgeest druk bezig geweest om een deel van de oude orangerie, die als opslag gebruikt werd, om te bouwen tot een appartement voor vluchtelingen uit de Oekraïne. Afgelopen zondagavond arriveerden een moeder met haar volwassen dochter en een moeder met haar tienerzoon in Oegstgeest. Zij hadden een lange reis gemaakt.

“Het bestuur van de Stichting Erfgoed Oud Poelgeest kwam op het idee om een woonplek ergens op het landgoed te creëren”, vertellen Jeroen Schuit en voorzitter Nico Anten. “Al snel konden we aan de slag in de oude Orangerie waar veel spullen lagen opgeslagen. Omdat de voorzitter van de raad van commissarissen van Oud Poelgeest zelf uit de Oekraïne komt, hadden we korte lijnen over wie we konden helpen uit het oorlogsgebied.”

Na een nacht slapen in Oegstgeest, eindelijk zonder luchtalarm, doen Viktoriya, Katerina en Viktoria hun verhaal. Allen komen ze uit Charkiv en waren ze genoodzaakt vanwege de Russische aanvallen om hun mannelijke geliefden achter te laten in een verwoeste stad. “Alles is helemaal vernield – we kunnen niet terug.”

Katerina (25) voert het woord. Zij is naast blij dat de lange reis erop zit, voornamelijk boos op Poetin. Ze vertelt dat ze zelf op een business-trip in west-Oekraïne was toen Rusland op 24 februari hun land binnenviel. Haar moeder, die schooldirecteur is, moest schuilen in een bomshelter, maar was daar na een dag of tien ook niet meer veilig. “35 procent van alle infrastructuur en gebouwen is vernield, we hebben onze moeder ervan moeten overtuigen dat het beter was om te vertrekken. Ze is in haar leven maar weinig de Oekraïne uit geweest, en voelde zich verantwoordelijk voor haar ouders, maar ook voor het koken voor mensen in de schuilkelders en het regelen van allerlei goederen. Zij kunnen nu nergens heen.”

“We zijn nu 24/7 geconnect met alle bekenden in Charkiv,” vertelt Viktoria. “En ook vanaf hier proberen we zoveel mogelijk te regelen”. De vier zijn blij dat ze veilig zijn, want na hen werden ook de treinen met evacuees aangevallen. Via een lange reis met trein en bus (de kat, ‘mijn held’, reisde ook mee) bereikten ze Berlijn, waar ze met een auto naar Nederland werden gebracht. 

“Veel Oekraïners willen niet weg. Zij geloven, net als wij, dat we de oorlog van Rusland zullen winnen, omdat wij niets fout deden. The war is a crime. We gaan niet opgeven! We verlangen naar de dag dat we onze mannen weer zien en vieren dat we de oorlog gewonnen hebben!”

Het leven in Oegstgeest voelt voor hen ‘surreal’. Viktorya, die advocaat is, vertelt dat haar zoon rondloopt over het landgoed. “Het is vreemd om te zien hoe iedereen hier gewoon zijn hond aan het uitlaten is. Alsof we op een andere wereld leven.”


Vervolg van de voorpagina

Tijdens de rondleiding in de schoolruimte was te zien dat de school naar de huidige maatstaven van lesgeven is ingericht. 

Zo zijn er ruimtes waarin de leerlingen zelfstandig kunnen oefenen, aan weektaken kunnen werken, een bibliotheek en een groot lokaal, genoemd het ontdeklaboratorium. In dat laatste lokaal ontvangen leerlingen lessen in techniek en handvaardigheid.


Kinderdagopvang

Er is ook gedacht aan kinderdagopvang. Op de begane grond is kinderdagverblijf Blos gevestigd. Een voorziening waaraan in een moderne wijk zeker behoefte aan zal zijn.


Gezondheidscentrum

De gehele begane grond is eigendom van Cortese Care BV. Daar is, naast de kinderdagopvang, een multifunctioneel gezondheidscentrum gevestigd. ‘Multifunctioneel' mag hier breed worden geïnterpreteerd. Huisartsenpraktijk Rhijngeest heeft het nabijgelegen noodgebouw verlaten en is nu in het nieuwe onderkomen gevestigd. Deze praktijk maakt onderdeel uit van huisartsenpraktijk Poelgeest aan de Rozenlaan. Rogier van Geldre laat de ruimten zien. Een ruime wachtkamer en diverse behandelkamers voor kleinere ingrepen, alsmede een prikpost van Atal maken onderdeel uit van deze moderne huisartsenpost. Er is ook een spreekuur voor verloskunde en een diëtiste.
Voor fysiotherapie hoeven de bewoners van de nieuwe wijk niet meer ver weg. Binnen het gebouw is Paramedisch Centrum Katwijk Fysiotherapie gevestigd, dat voorziet in een breed behandelaanbod. Een ruimte met fitnessapparatuur onderstreept dat nadrukkelijk.
Vanaf maandag 4 april zal apotheek Beker binnen genoemd gezondheidscentrum de deuren openen.
Andere zorggerelateerde instellingen in dit nieuwe zorgcentrum zijn: Psychologiepraktijk Femke Herfkens, Expertisecentrum Uniek (logopedie, kinderfysiotherapie, kinderpsychologie en dyslexie) en Buurtzorg (thuiszorgorganisatie)
In de naaste toekomst zal ook een podotherapeut zich hier vestigen. Cortese Care geeft aan dat nog drie ruimtes voor zorgverleners te huur zijn. Voor informatie: 0620614141.

Op bezoek bij Paramedisch Centrum Katwijk Fysiotherapie. | Foto W. Timmers