Afbeelding
Foto: Willemien Timmers



Gebrek aan Politiek Normbesef

INGEZONDEN n De laatste jaren is een toenemend verval van politiek normbesef bij vele politieke leiders in de wereld waar te nemen. Helaas is er ook in ons land sprake van verlies aan normbesef zoals duidelijk is in debatten in de Tweede Kamer met politici als Wilders/PVV, Baudet/FvD en Van Haga/BVNL en hun partijgenoten. In zijn nieuwjaarsrede wijst onze Commissaris van de Koning eveneens op dit vervagend normbesef in alle lagen van ons politiek bestel.

Ook bij Politiek Oegstgeest (partijen en actievoerders) is een terugval in de kwaliteit van de politieke discussie waar te nemen. Te vaak wordt er gediscussieerd zonder fatsoenlijke onderbouwing van standpunten of zonder een alternatief in te brengen; wordt er op de persoon gespeeld (integriteitzaak burgemeester) en wordt er gedreigd met rechtszaken tegen de gemeente zelfs voordat er inhoudelijke discussies zijn gevoerd! Daarbij doen sommige partijen in de raad mij sterk denken aan de Tegenpartij (1981) van Jacobse en Ted van Es (Van Kooten en De Bie), oftewel tegen zijn om tegen te zijn, zonder enige reële inbreng. Ik denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de gemeentelijke herindeling problematiek. Helemaal vreemd is trouwens de wijze waarbij een partij, die staat voor open en betrouwbaar en transparant bestuur, zelf een loopje neemt met deze zaken bij haar eigen interne partij zaken. Net als Wilders PVV is deze fractievoorzitter de alleenheerser in zijn partij en gaat hij de verkiezingen in zonder partijprogramma en medestanders. In de diverse partijprogramma's wordt onder andere gememoreerd dat het belangrijk is dat er in de komende raadsperiode huizen beschikbaar komen voor de sociale huursector, de middenklasse en voor ouderen. Dit zijn mooie beloftes, die ook al eerder in de diverse partijprogramma's stonden, maar waar geen echte uitvoering aan werd gegeven, bang om op tegenstand te stuiten. Wel werd deze belofte misbruikt bij de huisvesting van statushouders waar plotseling twee oppositie partijen de mogelijke (ver)bouw van het Hoefijzergebouw voor de bovengenoemde plaatselijke doelgroepen naar voren brachten om hierdoor impliciet de komst van statuszoekers tegen te houden. Dit alles mede onder invloed van betrokken actievoerders en de angst om bij de komende verkiezingen stemmen te verliezen. Het is te hopen dat de komende raadsperiode alle partijen goed beseffen dat ze er zitten om het algemene belang te dienen en gaan werken aan het niveau van hun onderlinge discussies en er tevens naar streven de onderlinge verhoudingen te verbeteren. Het is de komende vier jaren tijd voor "geen woorden, maar daden” in het belang van de burgers van Oegstgeest!

P.N.M. Koning                 


Vreemd

ingezonden n De Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten heeft een uitspraak gekregen van de rechter op een verzoek in de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In het de Wob-verzoek werd gevraagd naar projectverslagen van het projectteam in verband met het opstellen van het Endegeest bestemmingsplan.

Het college verklaarde tijdens de zitting dat die verslagen er niet waren. De Rechter schreef in zijn uitspraak letterlijk: “dat de project-verantwoordelijke waarschijnlijk alleen mondeling verslag heeft gedaan aan de wethouder, vindt de rechtbank met eiseres bijzonder”.

Er zijn twee mogelijkheden:

1.De documenten zijn er wel maar worden niet gegeven onder het motto ‘laat de eiser maar aantonen dat ze er zijn’. NB hoe kunnen wij dat? We hebben, evenals de rechter, geen enkele macht of mogelijkheid dit te onderzoeken. Zelfs raadsleden worden het bos in gestuurd. Als dit werkelijk zo is wordt er oneerlijk gehandeld.

2.De documenten zijn er echt niet. NB als dat zo is, bewijst dat hoe slecht de B&W managet. Een dure projectmanager op een groot project zetten en geen verslagen? Dat is toch onbestaanbaar, vooral omdat er ook zo veel personeelswisselingen zijn en in dit geval ook nog eens veel stakeholders met allerlei belangen. Dat goed overzichtelijk onder controle houden middels een goede papertrail is geen sinecure.

Hoe kan het bestaan dat een college zo kan werken? Geen wonder dat er zo veel geldverslindende fouten gemaakt worden, bijvoorbeeld in bestemmingsplannen. Zo heeft de Stichting beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan de Geesten.

Is het niet de hoogste tijd dat deze manier van werken, gesanctioneerd door de coalitie (VVD, PrO, CDA), stopt? Enfin binnenkort zijn er verkiezingen.

Ir. J.C Geluk

Voorzitter Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten


Handbal-clinic in Warmond

handbal n Op donderdag 3 maart gingen de deuren open van Sporthal de Geest in Warmond voor de SV Warmunda handbal-clinic.

Deze handbalmiddag werd gegeven aan kinderen tussen de 7 en 15 jaar en was de ideale manier om kennis te maken met deze leuke sport. Een echte wedstrijd kon deze middag natuurlijk niet ontbreken. Hier kwam het leuke aspect van handbal duidelijk naar voren. Elk kind kreeg veelvuldig de bal en moest alle zeilen bijzetten om weer op tijd terug te zijn om de aanvallers met een goed georganiseerde verdediging te slim af te zijn. Het spel golfde op en neer. Voor meer informatie en aanmelden: SV Warmunda, handbalwarmunda@gmail.com