De partijen gingen met elkaar en de zaal in gesprek. | Foto Willemien Timmers
De partijen gingen met elkaar en de zaal in gesprek. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Brede steun voor hofjes in verkiezingsdebat

politiek n Alle politieke partijen aanwezig tijdens het verkiezingsdebat van de Vereniging Oegstgeester Hofjes afgelopen zaterdag steunen het realiseren van hofjes in Oegstgeest. Er is veel vraag naar en het kan de doorstroming op de huizenmarkt bevorderen, waardoor starters en jonge gezinnen een kans krijgen in de vrijkomende woningen.

Ook werd er gepleit voor meer ontmoetingsplekken die kunnen zorgen voor verbinding in de buurten of het splitsen van woningen om de bestaande woningvoorraad beter te benutten. Een aantal partijen vindt wel dat er veel meer aandacht moet zijn voor het bouwen van sociale huurwoningen, waarin de laatste jaren een grote achterstand is ontstaan met lange wachttijden als gevolg.

Het verkiezingsdebat stond onder leiding van hoogleraar Peter Boelhouwer. Die bracht met stellingen scherpte in het debat. Zo kwamen ook mogelijke locaties voor hofjes ter sprake. Op termijn komt bijvoorbeeld de locatie Leo Kannerschool ter beschikking. Verschillende aanwezigen drongen eropaan met name deze gemeentelijke locatie te bestemmen voor hofjes, eventueel in combinatie met andere woningen of voorzieningen zoals bibliotheek of kringloopwinkel. Het bestuur van de Vereniging Oegstgeester Hofjes meent dat de toekomstige bestemming voor deze locatie moet worden vastgelegd in het nieuwe coalitieakkoord. Ook vonden aanwezigen dat, al dan niet met aanpassingen, de locaties Hofbrouckerpark, La France en Overgeest opnieuw moeten worden gewogen door de nieuwe gemeenteraad. Tenslotte werden ook de Almondehoeve en de Kamsteeglocatie als goede plekken voor een hofje genoemd.

In de komende gemeenteraadsperiode zal de Woonvisie van de gemeente vertaald worden naar een Omgevingsvisie. Daarin zullen volgens de politieke partijen de locaties voor de hofjes zeker terug moeten komen. "Alle stoplichten staan op groen, dus aan de slag” stelt Boelhouwer in zijn afsluiting van het debat. Om het bouwen van sociale huurwoningen mogelijk te maken op dure bouwlocaties kan het fonds voor sociale huurwoningen benut worden, aldus Leo Helsloot van de huurdersvereniging MeerWonen. "Daarin is de afgelopen jaren veel geld gestort om het niet bouwen van sociale huurwoningen op andere bouwlocaties te compenseren. Dat moet nu maar eens uitgegeven worden”.


Het verkiezingsdebat is terug te zien via de link https://www.bsgmedia.nl/verkiezingsdebatVOH/