Leefbaarheid rond Winkelcentrum Lange Voort

Bewoners van het winkelcentrum Lange Voort hebben beroep aangetekend tegen de aanleg van een laad/loshaven direct onder hun ramen en balkons waar vrachtwagens van de winkels kunnen laden en lossen. Bij het ontwerp van het winkelcentrum is destijds ruimte gemaakt voor inpandige laad/los ruimtes. De afspraak dat er alléén inpandig geladen en gelost zou worden kwam tot stand tussen de politiek, omwonenden en gemeentebestuur. In 2019 stelde het huidige gemeentebestuur voor om alsnog een extra laad/loshaven te gaan aanleggen aan de Ommevoort. Het aan de straat laden en lossen legitimeren door middel van deze maatregel is niet aanvaardbaar voor de huidige omwonenden van de Ommevoort. Dit zal namelijk vrijwel continu overlast veroorzaken doordat 8-12 vrachtwagens per dag hun goederen zullen lossen in de buitenruimte. Sinds de aankondiging van dit plan, hebben de omwonenden eerst bezwaar aangetekend tegen dit voornemen van winkels en gemeente, vervolgens zijn ze in beroep gegaan bij de rechtbank en uiteindelijk in beroep bij de Raad van State. Uitspraak volgt over enkele weken. We hopen dat bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezing volksvertegenwoordigers in het gemeentehuis zullen worden gekozen, die de belangen van de ondernemers aan de ene kant en de leefbaarheid van Oegstgeest op een transparante manier tegen elkaar zullen blijven afwegen.

VVE Woningen Lange Voort


Oegstgeest dreigt                         zelfstandigheid te verliezen

* Al geruime tijd is in brede kring bekend dat Servicepunt 71 (SP 71) niet naar behoren functioneert. SP 71 is een organisatie die de bedrijfsvoering voor Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude verzorgt.

* De oplossing is volgens B&W van Oegstgeest om SP 71 onder te brengen bij de gemeente Leiden. Garantie dat de kwaliteit verbetert is er niet. 

* De Gemeenteraad van Oegstgeest was niet enthousiast over het voorstel van B&W. Dat Oegstgeest weer een eigen ambtenarenapparaat opbouwt is niet of nauwelijks bespreekbaar. De Raad vroeg Wethouder Huizing (VVD) te onderzoeken of de bedrijfsvoering kon worden uitbesteed bij een van de twee buren ten westen van Oegstgeest. Uitbesteding aan Leiden wordt door velen in ons dorp gezien als het begin van het einde van een zelfstandig Oegstgeest. De Wethouder deed wat van hem gevraagd werd. Resultaat: noch Katwijk, noch Teylingen-Lisse-Hillegom hadden belangstelling. De rapportage over die gesprekken werd echter door B&W geheim verklaard. De burger had het nakijken. Inspraak? Stel je voor dat slimme Oegstgeestenaren ballonnen lek zouden kunnen prikken. 

* De volgende stap is bekend. De slotrapportage van advocatenkantoor AKD met essentiële bedenkingen over de Leidse constructie werd door B&W van Oegstgeest tot vlak voor de Raadsvergadering voor de burger op internet ontoegankelijk gehouden. Zo werd opnieuw inspraak onmogelijk gemaakt. Uiteindelijk stemde de Raad met een kleine meerderheid vóór de uitbesteding van de bedrijfsvoering aan Leiden.

* Zo zijn de afgelopen vier jaar heel veel spelletjes gespeeld door B&W en de zogenoemde coalitiepartijen VVD, CDA en PrO. De lokale democratie werd keer op keer beschadigd.

* Drie conclusies: 

 1) Wat te geloven van de VVD-verkiezingsleus ‘Goed wonen in een zelfstandig Oegstgeest’ met als lijsttrekker Wethouder Huizing, die ons historisch archief en de bedrijfsvoering naar Leiden sluisde?

 2) Oegstgeest heeft dringend behoefte aan een college en een raad waar ieder zich verantwoordelijk voelt voor het handhaven van de lokale democratie, de rechtsstaat en het serieus nemen van de tegenspraak van de burger.

 3) De verknochtheid aan Oegstgeest waarvan burgemeester Jaensch (VVD) ons bij zijn herbenoeming deelachtig maakte zien velen van ons graag in daden geëffectueerd. Vooral wat betreft het behoud van de zelfstandigheid van Oegstgeest.

mr. Jan J.L. de Soeten


Hondenbelasting

Nog nooit heb ik een stukje in de krant geschreven, maar nu wil ik dit even kwijt. Het gaat over de hondenbelasting die wij in Oegstgeest moeten betalen. Bij het presenteren van de vorige begroting werd er gesproken over het heffen van hondenbelasting. De VVD CDA en Progressief Oegstgeest stelden dat zij dit niet konden afschaffen omdat ze anders de begroting niet rond konden krijgen. Ik begrijp wanneer dat zo is voor dat jaar. Maar de betrouwbaarheid van deze partijen viel weg toen ik zag dat ook dit jaar deze belasting weer is opgevoerd en erger nog dat hij verhoogd is van € 80 naar ruim € 100,00 voor één hondje

Ik ben een man van bijna 80 jaar en heb al veertien jaar een hondje dat mijn grootste vriendje is. Ik heb AOW en een klein pensioentje en moet nu na gaan denken mijn hondje aan iemand anders te geven omdat deze € 100,00 euro een te grote hap uit mijn budget neemt.

Het alleen-wonen wordt door deze coalitie op een ruwe manier tegengewerkt. Ik hoop dat alle hondenbezitters op een partij gaan stemmen die deze rare vorm van belasting niet steunen

W. Michon