Afbeelding
Foto:

Goed voorbeeld doet goed volgen

Bijzondere mensen, in de politiek of daarbuiten, kunnen een krachtig voorbeeld zijn voor anderen. Door hun persoonlijkheid, optreden, rust en uitstraling dwingen ze respect af. Op het wereldtoneel is hét actuele voorbeeld de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Ook de Nederlandse landelijke politiek kent bijzondere persoonlijkheden: Joop den Uyl, Hans van Mierlo, Wim Kok, Els Borst. Over Mark Rutte komen we te zijner tijd nog wel eens te spreken… 

Voor zover mij bekend kennen we in Oegstgeest een persoonlijkheid van dit kaliber (nog) niet. Maar laten we kijken wat we van landelijke voorbeelden kunnen leren, bijvoorbeeld van Els Borst.

In de recent verschenen biografie van Nele Beyens Els Borst: medicus in de politiek komt zij naar voren als een zelfstandige vrouw, die al op jonge leeftijd haar verantwoordelijkheden nam. In haar optreden helder, intelligent, integer, met humor. In haar 10-jarige medisch directeurschap van het Academisch Ziekenhuis Utrecht werd ze gepokt en gemazeld als manager en bestuurder. Ze leerde begrijpen hoe medici denken en wat dat volgens haar betekent voor de patiënt, namelijk ‘de arts staat in dienst van de patiënt’. In de politiek kwam haar dat later goed van pas: leren begrijpen hoe politici denken en wat dat betekent als je burger, inwoner of betrokkene bent. ‘De politicus staat in dienst van de burger’. 

De biografie leest gemakkelijk en beginnende en gevorderde politici kunnen haar gebruiken als handboek over het leven en over besturen. Als persoon was zij slim, straight, doortastend en wetend wat ze wil. Daarbij gebruik makend van de kracht van overleg, mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheden en in hun waarde laten. Haar stijl en aanpak vat ik samen als ‘dienend leiderschap’, nu zo in zwang, maar Els Borst bracht dit allang in de praktijk. Niet voor niets werd zij gezien als ‘de huisarts van Nederland’.

Lees de biografie en je komt veel over haar en over Nederland te weten. En vooral hoe je, samen met anderen, op een zuivere en doelmatige manier politiek kunt bedrijven. 

Nu het overstapje naar de gemeentelijke politiek en de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. 

De uitslag van de verkiezingen op 14-15-16 maart bepaalt de samenstelling van de raad en een nieuwe samenstelling van het College van B & W. Het vormt de basis voor de onderhandelingen over een Beleids- en Uitvoeringsprogramma voor 2022-2226. 


Mijn adviezen voor de nieuwe raad:

• Neem desnoods een wat langere formatieperiode om grote lijnen uit te werken voor een nieuwe aanpak. Dit is hét moment om echte keuzes te maken voor de komende jaren.

• Zorg voor een akkoord op hoofdlijnen over de meest urgente zaken.

• Kies voor organisatorische vernieuwing met een plan voor een betere ambtelijke en bestuurlijke organisatie. Vanuit het kader van een netwerk- en regie-organisatie: samenwerken met andere organisaties en partners om jezelf te versterken. Uitwerking, besluitvoering en invoering van het vernieuwingsplan binnen één jaar.

• Geef in de tussentijd aandacht aan reguliere taken. Met nadruk op klantvriendelijkheid, service, kwaliteit, etc., want ‘tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door'.

• Verbeter de relaties met de inwoners. Proactieve communicatie van de gemeente naar de inwoners. Met een informatieve en aantrekkelijke website. Meer actieve en expliciete berichtgeving in de Oegstgeester Courant over Commissie- en Raadsvergaderingen en inspraakbijeenkomsten. Aanstelling voor een ombudsvrouw/man.

• Doe verkennende gesprekken met regiogemeenten in het kader van de eigen versterking. Met als startpunt bijvoorbeeld de gemeente Teylingen.

Mijn stemadvies: stem op de persoon én de partij die u vertrouwt. Zij moeten het goede voorbeeld geven.


Harry Vissers