Vers van de maand

Iep aan de kade

De boom laat ons het uitzicht na

op zijn afwezigheid, lucht waarin

alles, ook het grootste, ooit ver-

dwijnt . Het water kon de spiegeling 

niet binden, hij trok zijn blad steeds

meer in takken terug. Schim van zich-

zelf gaf hij ten slotte ruimte aan

het grotere dat in hem drong. Wie

hem mist voelt zich met hem verhuisd.

Tijdens de laatste stormen moest ik denken

aan een grappige dichtregel:

Het knirpt en knerpt in het kreupelhout,

de wind bralt fel, de storm knoert koud.


De dagen na de stormen lagen niet alleen de takken en dakpannen bezaaid over de straten, ik miste ook vertrouwde bomen, die bij mijn dagelijkse wandeling horen. 

Ik herinner mij de treurwilg op het mini-parkje bij de vijver aan de Koninginnelaan. Hij groeide steeds meer voorover naar het water van de vijver tot hij zo topzwaar geworden was, dat ze hem kwamen omzagen.

Dichter Tom van Deel ( 1945-2019) laat dat zien in zijn gedicht uit de bundel “een steen in de beek verveelt zich niet” (uitgave Querido). Hij beschrijft dat proces heel langzaam, zodat je zelf een beetje boom wordt: Het water kon de spiegeling niet binden, hij trok zijn blad steeds meer in takken terug.

Ook wanneer hij er niet meer is, zie je hem nog staan. Je mist hem, voelt je “verhuisd”, wanneer je langs die plek loopt. Dat gevoel geldt niet alleen van bomen. 


Ronald da Costa


Tekencursus met Corina in twee musea

kunst n Van de gevederde slang tot aan een Romeinse dame; in deze tekencursus neemt kunstenares Corina Zuiderduin uit Oegstgeest deelnemers mee langs de fascinerende kunst van de Azteken en de Romeinen.

In de tekencursus maken deelnemers op creatieve wijze kennis met de boeiende vormentaal van verschillende culturen. Je laat je inspireren door prachtige objecten uit verschillende gebieden op aarde. De cursus vindt plaats in Rijksmuseum van Oudheden en in Museum Volkenkunde. Oog in oog met de meest fabuleuze beelden maken deelnemers hun eigen composities.


In deze tekencursus ontmoeten deelnemers wonderlijke wezens en romeinse mensen. Vorm, uitdrukking, stijl en betekenis komen samen in deze cursus. De cursus bestaat uit zeven lessen en start op woensdag 9 maart, 14.00-16.00 uur. Voor beginners en gevorderden. Nog enkele plaatsten beschikbaar. Voor informatie en aanmelden: www.artedeldisegno.com of 06-46334339.